VELIKI HAOS U GRČKOJ

Grci za sve krive Dinamo, objavili kako su navijači došli do Atine: Ovako se kretao "konvoj smrti"

Poginuo 22-godišnji navijač AEK-a, povrijeđeno je još najmanje osam osoba

Neredi u Atini s tragičnim ishodom. Screenshot

E. Ć.

8.8.2023

U Atini je sinoć došlo do velikog sukoba navijača domaćeg AEK-a i Dinamo Zagreba u kojoj je stradao 22-godišnji mladić.

Sukobi su se desili noć uoči utakmice atinskih "Žuto-crnih" i zagrebačkih "Modrih" u okviru 3. pretkola Lige prvaka. Nakon incidenta, UEFA je donijela odluku da se ovaj meč odgodi, te on neće biti odigran večeras.

Inače, u sukobu je još ranjeno osam osoba, sedam punoljetnih i jedna maloljetna. Kako su naveli grčki mediji, uhapšeno je 96 osoba.

Tamošnji mediji su otkrili identitet 22-godišnjeg navijača koji je stradao u haosu u Atini. Radi se o Mihalisu, velikoj pristalici AEK-a.

Mihalis je zadobio nekoliko uboda nožem, a Grci su otkrili i koji je ubod bio koban.

On se zadesio u okolini stadiona AEK-a, a onda je u gužvi zadobio ubod u rame.

Kako navode grčki mediji, nož je ostao u ramenu i sumnja se da je arterija bila presječena nakon čega je iskrvario. Nije stiao do bolnice već je u kolima hitne pomoći pokušano sa reanimacijom koja nije bila uspješna.


Grčki mediji su opisali i kako su navijači u bolnici bili rašireni i po krevetima u hodnicima, a "vrata operacijske sale stalno su se otvarala i zatvarala".

Opisali su i način na koji su navijači Dinama stigli u Atinu s obzirom na to da je UEFA zabranila gostujuće navijače.

Grčki portal "Newsit" je objavio da je 150 Dinamovih navijača stiglo u Atenu putujući automobilima kroz Albaniju kako bi zavarali policiju.

Glumili su turiste i uspješno odradili putovanje duže od 1.400 kilometara, iako su putem primijećeni. Internetom kruži snimka njihove kolone na autocesti koju u Grčkoj sada nazivaju "konvojem smrti". Navodno ih je policija pratila na ulazu u Atinu, ali su joj umakli tako što su se razbježali.

Navodno su se kasnije okupili na stanici podzemne željeznice i zajedno krenuli prema AEK-ovom stadionu gdje su napali navijače atinskog kluba.

Prema grčkim medijima, u tome su imali i pomoć navijača Panatinaikosa sa kojim imaju bratske odnose.

Predstavnici AEK-a bijesni su napustili jutrošnji sastanak s UEFA-om, na kojem su oštro optužili Dinamo i policiju, prenose grčki mediji. 

Direktor AEK-a Giorgos Kosmas jekao je "da mu je nezamislivo biti na istome mjesto i razgovarati s ljudima iz zagrebačkog kluba koji su znali za konvoj svojih navijača, koji je došao unatoč UEFA-inoj zabrani".

- Sve su znali i dopustili su da se to dogodi. Bilo bi nezamislivo, nepristojno i nemoralno igrati utakmicu nakon ubojstva navijača - rekao je Kosmos.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.