NIJE MU BILO SPASA

Ovo je mladić koji je izboden u Grčkoj u sukobu navijača Dinama i AEK-a

Ovo ubistvo je tužna karika u lancu navijačkog nasilja, rekao je Gerapetritis

Mladić koji je smrtno stradao. Twitter

A. O.

8.8.2023

Grčka je i dalje u šoku nakon što je noćas izbio sukob navijača zagrebačkog Dinama i AEK-a, a u napadu je preminuo 29-godišnji navijač grčkog kluba.

U medijima se pojavila fotografija mladića koji je nastradao.

Preminuo u bolnici

Na mjestu napada navijači su postavili crno-žute šalove AEK-a i svijeće posložene u obliku slova M, odnosno početnog slova imena 29-godišnjeg Mikalisa (Michalisa). Mladić je zadobio više uboda nožem zbog čega je, uprkos borbi ljekara, preminuo u bolnici Crvenog križa, piše grčki portal Protothema.


Kako prenosi portal Newsbomb, navijač AEK-a uboden je u arteriju na ruci što je izazvalo nekontrolirano krvarenje. Povreda je bila smrtonosna zbog čega je preminuo nedugo nakon dolaska u bolnicu.

Ministar vanjskih poslova Giorgos Gerapetritis komentirao je napad na navijače.


- Ovo ubistvo je tužna karika u lancu navijačkog nasilja, mentalitet kolektivnog nasilja mora se promijeniti. Kretanje Dinamovih navijača odvijalo se pojedinačno uprkos zabrani koju je odredila UEFA. Policijski sat ovdje je funkcionirao drugačije - komentirao je Gerapetritis dolazak hrvatskih navijača.

Glumili da su turisti

Grčki portal Newsit piše kako su Dinamovi navijači do Atine došli putujući ličnim automobilima preko Albanije kako bi zavarali policiju. Glumili su da su turisti i uspješno prešli 1400 kilometara, policija ih je pratila do ulaza u Atinu nakon čega su se razbježali.

Grci tvrde da su se kasnije okupili na stanici podzemne željeznice i uputili prema stadionu gdje su napali navijače, a u cijelom pothvatu navodno su imali pomoć navijača Panathinaikosa.


U nasilnom incidentu povrijeđeno je još osam osoba, uključujući jednog 17-godišnjaka te su hospitalizirani trojica Grka i petorica Hrvata. Uhapšeno je 96 osoba te su odvedeni u GADA-u (glavnu policijsku upravu) na ispitivanje.

Zajedno ih napali

Na društvenim mrežama šire se glasine da su s huliganima zagrebačkog Dinama ispred stadiona AEK-a u Novoj Filadelfiji bili i navijači Panathinaikosa te su zajedno napali navijače AEK-a oko 23 sata. Izbila je žestoka tučnjava, koristile su se palice, Molotovljevi kokteli i sve što je navijačima došlo pod ruke.

Zbog tragične vijesti o smrti navijača AEK-a postoji mogućnost da se utakmica neće održati, piše Protothema.

Postavljen šal. Twitter

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.