"ŠTA JE MOGLO BITI"

Genijalci na terenu čije su karijere patile zbog poroka

Fudbal će zapamtiti ove "parti manijake" i upisati ih u knjige, ali ne uvijek po dobrim stvarima

Maradona: Imao ogromne probleme sa narkoticima. AP

10.8.2023

Mnogi su fudbaleri za svog života rekli da je fudbal jedina svijetla tačka u njihovim životima, da ih on jedini odvraća od svega lošeg što se dešava oko njih.

Međutim, nekima nije ni to pomagalo. Nisu jednostavno mogli pobjeći od poroka i to ih je koštalo. Pritisak s kojim su se nosili postao je pretežak i oni su gubili borbe sa porocima. 

Diego Maradona 

Ne može se razgovarati o fudbalerima i problemima sa drogom, a da se ne spomene Diego Maradona. Široko priznat kao jedan od najvećih igrača u istoriji, Maradoninu karijeru su obilježili ne samo izuzetni talenat, već i borbe sa zavisnošću od droge.

Zavisnost od kokaina je pratila Maradonin život kako tokom tako i nakon njegovih dana igranja, što je dovelo do suspenzija, kontroverzi i problema sa zdravljem, te na kraju prerane smrti najlegendarnijeg "Gauča".

Garinča

Garinča (Garrincha), legendarni brazilski krilni napadač, osvojio je srca fudbalskih navijača svojim izvanrednim vještinama driblanja i radosnim stilom igre. Međutim, njegov lični život je bio obilježen borbom sa alkoholizmom, što je na kraju dovelo do njegove tragične smrti.

Garinča je u 49. godini pao u alkoholom induciranu komu iz koje se nikada nije probudio, te na kraju i preminuo. Njegova  priča služi kao dubok podsjetnik da čak i najslavniji sportisti nisu imuni na lične demone.

Adrijan Mutu

Adrijan Mutu se prije nekoliko dana vratio u žižu bh. javnosti. Ovoga puta kao trener Nefčija s kojim je Željezničar igrao u 2. pretkolu Konferencijske lige. Rumun je bio smiren, što ga nije krasilo dok je bio igrač. 

Slučaj Adrijana Mutua služi kao jasan podsjetnik na to kako problemi sa drogom mogu naglo zaustaviti obećavajuću karijeru. 

Rumunski napadač je bio pozitivan na kokain tokom svog vremena u Čelziju, što je rezultiralo dugotrajnom pravnom borbom i značajnim zastojem u njegovoj profesionalnoj putanji. Ipak, on se nakon mnogo godina vratio i čini se da su ti problemi prošlost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.