NEISPUNJENA ŽELJA

Ferguson ga je silno želio dovesti, ali legendarni fudbaler je bio definicija lojalnosti: "Bio bih kukavica kada bih sada otišao"

Kontaktirao sam ga prvi put, ali tada nije želio ni ćuti moju ponudu, prisjetio se jedne prilike Ferguson

Ferguson: Jedna od najboljih svih vremena. Twitter

E. Ć.

17.8.2023

Legendarni Alesandro Del Piero (Alessandro) jedan je od malobrojnih primjera lojalnosti u fudbalskom svijetu.

Naročito danas, kada brojne zvijezde idu put Saudijske Arabije za ogromne svote novca, priča čuvenog Del Piera je još i bolja.

Nekada sjajni Italijan nije želio napustiti svoju "Staru damu", nije ni pomišljao o odlasku, a čak je i dva puta odbio Sir Aleksa Fergusona (Alex).

- Nakon utakmice sa Juventusom, Rajan Gigs i Geri Nevil su me pitali da uradim sve potrebno kako bi Del Piero potpisao za Junajted, jer je uništio našu odbranu. Kontaktirao sam ga, ali nije želio ni ćuti moju ponudu - prisjetio se jedne prilike legendarni Ferguson.

Nakon Svjetskog prvenstva 2006. koji je osvojila Italija, otkrila se Kalćopoli afera, pa je Juventus izbačen iz Serie A. Ferguson je tada ponovo kontaktirao Del Piera.

- Znao sam da ga Real Madrid želi, pa sam ga ponovo kontaktirao. Bio sam siguran da će doći ili nama ili u Real, pa sam mu rekao: "Alesandro, nakon toliko godina te još uvijek želim. Nemoj ići u Real, sada je vrijeme da dođeš u Englesku. Bit ćeš zvijezda našeg tima".

On se samo nasmijao i odgovorio mi: "Gospodine, vjerujem da smo ovakav razgovor vodili prije nekoliko godina. Mnogo vas poštujem, ali Juventus sada ima problema i bio bih kukavica kada bih otišao" - prisjetio se Aleks Ferguson.

Del Piero je za Juventus nastupao od 1993. do 2012. godine, a prije odlaska u penziju igrao je još za Sidnej i Delhi Dinamos.

U dresu "Stare dame" postigao je 208 golova na 513 odigranih utakmica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.