OVO JE DŽUD BELINGEM

Otac mu je legenda lokalne lige, od malena je volio loptu, a u Realu "zaboravljaju" Mbapea zbog njega

Ovog ljeta je stigao u Real Madrid i već za kratko vrijeme je zaludio navijače kraljevskog kluba

Belingem: Nova svjetska zvijezda. Twitter

4.9.2023

Englesko čudo od djeteta Džud Belingem (Jude Bellingham) ovog ljeta je postao drugi najskuplji igrač Real Madrida u historiji, nakon Edena Azara (Hazard).

I odmah je zaludio sve. Iako mu to nije primarni zadatak, postigao je pet golova na četiri utakmice u La Ligi, dodao i jednu asistenciju, te ušao u historiju - kao tek četvrti igrač koji je u ovom stoljeću bio strijelac na svoje prve četiri utakmice u španskom prvenstvu.

Ranije je to uspjelo samo Kristijanu Ronaldu (Cristiano, 2009.), Zlatanu Ibrahimoviću (2009.) i Sesku Fabregasu (Cesc, 2011.).

Zapravo, pažnju na sebe skrenuo je čim se pojavio u seniorskom fudbalu. Debitirao je sa svega 16 godina za svoj Birmingem u Karabao kupu protiv Portsmuta 2019. godine.

Drugačiji Englez

Pokazao je raskošni talenat, iako su brojni fudbalski fanatici bili skeptični jer su u prošlosti engleski mediji znali hvalospjevima zasipati, pa skoro svakog njihovog igrača. 

Pravili su svjetske klase od Džejka Vilšera (Jack Wilshere), Tea Volkota (Theo Walcott), Rahima Sterlinga (Raheem), Aleksa Okslejda Čembrlejna (Alex Oxlaide Chamberlain)..., mogli bi u nedogled nabrajati.

No, Belingem je drugačiji. A to su prepoznali i u Borusiji Dortmund i brže bolje ga platili 25 miliona eura, učinili najplaćenijim tinejdžerom u historiji i doveli ga na Signal Iduna Park.

Dobar izbor

Borusija je jedan od najboljih klubova za razvitak mladih fudbalera, a to je Belingem iskoristio. Za "Milionere" je odigrao 92 utakmice, postigao 12 golova i zaradio transfer u Real Madrid vrijedan 103 miliona eura.

No, ko je zapravo Belingem. Od malena je znao jedno - želio je da postane profesionalni fudbaler. 

Belingem kao dječak u dresu Birmingema. Twitter

Njegov otac Mark je bio amaterski fudbaler koji mu je kao dječaku pričao kako je tresao protivničke mreže, ali nikad nije uspio ući u veliku ligu. Bio je legenda lokalne lige, a nekoliko godina kasnije njegov sin je postao globalna zvijezda i novi "Galaktikos".

Živi očeve snove

Džud je dospjeti do zvijezda o kojima je njegov otac sanjao. Cijeli život je posvetio fudbalu, a olakšavajuća okolnost mu je bio lagodniji život, nešto što brojne zvijezde nisu imale.

Otac Mark je policijski narednik u Vest Midlandsu, a njegova majka Denis (Denise) je također građanka radničke klase Engleske.

Belingem sa roditeljima. Twitter

Nije imao finansijskih problema i mogao se usredotočiti samo na jedno - fudbal s kojim je počeo već sa šest godina.

Priključio se mladom timu Birmingema koji ga je objeručke prihvatio, ne znajući da će im taj dječak kasnije donijeti veliko obeštećenje, a da će mu klub zauzvrat povući njegov broj 22.

Odmah je pokazivao fudbalsku snagu kojom je odskakao od svojih vršnjaka. Vremenom je dobijao unaprjeđenja, a sa 15 godina je priključen U-23 ekipi.

Gvardiola: Možda dečko laže

A onda je krenuo u rušenje rekorda. Ubrzo je došao poziv prvog tima, a sa 16 godina i 63 dana postao je najmlađi strijelac Birmingema u historiji.

Ubrzo su ga obasjali velika svjetla i zasule ponude evropskih velikana, a zanimljivo da je Belingem odabrao Borusiju ispred Mančester junajteda iako je to značilo da mora mijenjati državu.

Zanimljivo, Pep Gvardiola (Guardiola) ga je "optužio" da laže i da nema 19 godina nakon što je odigrao briljantnu utakmicu protiv Mančester sitija u Ligi prvaka prošle godine.

- Možda dečko laže. Nevjerojatno je da neko u njegovim godinama djeluje tako dobro i tako zrelo - rekao je Gvardiola kroz smijeh.

Nedosanjani san 

Zanimljivo, Belingem će ostati nedosanjani san Liverpula. Htjeli su ga dok mu je bilo 11 godina, pratili su ga sve vrijeme, silno su ga željeli ovog ljeta, ali Real Madrid se ne odbija.

Svojevremeno ga je i Sir Aleks Ferguson (Alex) pokušavao nagovoriti da dođe u Junajted, ali je Belingem tada odabrao Borusiju Dortmund. Sada je u Realu.

I novi je "Galaktikos", posljednji u nizu velikana koji će igrati na Santiago Bernabeuu u bijelom dresu. I Florentino Perez ga je doveo da "natjera" navijače da zaborave na Kilijana Mbapea (Kylian Mbappe), barem ovu godinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.