LIČNOST DANA

Džud Belingem: Vođa novog Reala

Opravdao očekivanja svih navijača madridskog kluba

Belingem: Novi „Galaktikos“. AP

4.9.2023

Engleski fudbaler Džud Belingem (Jude Bellingham) pri dolasku u redove madridskog Reala susreo se sa+ brojnim upitnicima.

„Da li će moći zamijeniti legendarne fudbalere“, „Da li on vrijedi 100 miliona eura“, „Ima li istine u tome da je statistiku lakše postići u Bundesligi nego u Španiji“, pitali su se mnogi navijači Reala.

Nakon što je Karim Benzema napustio klub, a Vinisijus Žunior (Vinicius Jr.) se povrijedio, Realu je bila potrebna zvijezda. Zvijezdu, a možda i više, dobili su. Pravi nasljednik „Galaktikosa“ došao je iz Borusije Dortmund u transferu vrijednom 100 miliona eura, a vrlo brzo je pokazao da će biti nevjerovatno pojačanje.

Dvadesetogodišnji Englez u prve četiri zvanične utakmice upisao je asistenciju i pet golova, od kojih je posljednji došao za pobjedu protiv Hetafea u petoj minuti sudijske nadoknade.

Postići gol na prva četiri nastupa u španskoj La Ligi je gotovo pa nemoguće. Posljednji put je to bilo viđeno 2011. godine, a u 21. stoljeću desilo se tek tri puta, prije nego što je pošlo Belingemu za nogom - Kristijano Ronaldo (Cristiano, 2009.), Zlatan Ibrahimović (2009.), Sesk Fabregas (Cesc, 2011.). Englez je sada u društvu velikana ove igre, a, čini se, da će se dvostruko vratiti svaki cent utrošen na njega.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.