"KRALJ ASISTENCIJA"

"Božanska peta": Kontroverzni Španac koji je u Madridu zabilježio više asistencija od Modrića i Krosa

Plejmejker s nevjerovatnom vizijom, proizvod Realove akademije, sposoban da vas u jednom trenu oduševi, a već u sljedećem frustrira

Ronaldo, Guti i Ćabi Alonso za vrijeme boravka trojca u Madridu. AP

5.9.2023

Prošlo je godina i godina otkad je legendarni Hoze Marija Gutierez (Jose Maria), pozantiji kao Guti, završio svoju karijeru, a teško je da se ne provuče barem jednom misao „šta je moglo biti“ kada se priča o ovom fudbaleru.

Plejmejker s nevjerovatnom vizijom, proizvod Realove akademije, sposoban da vas u jednom trenu oduševi, a već u sljedećem frustrira toliko da ga želite zadaviti.

Prirodni talent bio je neuporediv s kojim god igračem ga probali uporediti. Možda je najpoštenije reći madridski odgovor na Ćavija (Xavi), ali to bi možda bilo upotpunjeno da je Španac više vremena provodio trudeći se na terenu, a malo manje ispred ogledala. 

Petom kao od šale

Uprkos svemu napisanom, njegova karijera sjajila se s trofejima. Iako ga je Florentino Perez jednom prilikom isprozivao kako je on i dalje „obečavajući“ igrač u 31. godini, Guti je osvojio sve i svašta – pet titula španskog prvaka i tri Lige prvaka. Stvarno Florentino, malo li je...

Guti je bio neizostvan šraf legendarnih postava „Kraljeva“, od igranja s igračima poput Davora Šukera krajem devedestih, pa onda sa Zidanom, Ronaldom, Robertom Karlosom (Carlos), a uhvatio je i Kristijana Ronalda (Cristiano), Karima Benzemu i Kaku, koji su došli godinu prije njegovog odlaska.

Svoju poziciju je naučio igrati zatvorenih očiju. Što je baš čudno i koincidencija je da je upravo tako upisao svoje dvije najbolje asistencije petom u karijeri.

Prva je došla protiv Sevilje. Spektakularni okret, a onda, ne pogledavši niti jednom iza sebe, u centimetar precizan pas za legendarnog „Zizua“, u međuvremenu izbacivši cijelu odbranu i ostavivši ih nepomičnim. 

Druga? Po mom mišljenju još veća ljepotica i dokaz nevjerovatne genijalnosti Gutija. Protiv Deportiva je izašao sam pred golmana, a, lud kakav jeste, odlučio je petom uposliti Benzemu koji je dolazio njemu iza leđa. Vjera, šta li je, možda i oči na leđima, jer ga ja na ovim snimcima ne vidim da se okreće.

„Božanska peta“ , glasio je naslov Marce. 

"Kralj asistencija"

Guti je često imao problema izvan terena, ali i veliki ego. Ipak, neće se o tome danas pisati. Povod je opet malo drugačiji. 

Nabasah na nešto prosto nevjerovatno. Luka Modrić i Toni Kros (Kroos) su simbol asistencija u posljednjem desetljeću, a ipak pertle na kopačkama vezati ne mogu, što bi se reklo, legendarnom Gutiju.

Španac je za 542 nastupa za Kraljevski klub upisao 77 golova i 93 asistencije. Modrić je u 490 upisao 37 golova i 77 asistencija, dok je Kros u 419 zabilježio 27 golova i 90 asistencija.

Nijemac mu se opasno približava, ali Guti je ipak kralj asistencija u Madridu i bit će još zadugo. Možda ne službeno, ali onako u srcima ljubitelja ovog divnog sporta ostaje prgavi, kontroverzni gad, a opet dovoljno simpatičan da te kupi i da mu daš još jednu priliku.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.