BROJNI INCIDENTI

Detalji drame na utakmici Rumunija - Kosovo: Spiker nije smio reći "Srbija"

Slična situacija se desila i kada se igrala utakmica ovih rivala na Kosovu

Sporni transparent navijača Rumunije. Twitter / Hooligans.cz

N. H.

13.9.2023

Veliki incident obilježio je utakmicu Rumunije i Kosova, koja se igrala u Bukureštu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Domaćini su pobijedili 2:0, ali je utakmica nastavljena tek nakon prekida koji je trajao 45 minuta.

Do prekida je došlo jer su igrači Kosova demonstrativno napustili teren ogorčeni vrijeđanjem i omalovažavanjem od rumunskih navijača.

Oni su na južnoj tribini, okačili transparent „Kosovo je Srbija“, a prilikom intoniranja himne gostiju vikali su „Srbija, Srbija“.

Zatim, rumunski navijači su konstantno vikali „Kosovo je Srbija“, što je u 22. minuti dosadilo igračima Kosova pa su se pokupili s terena.

- Molim vas, prestanite skandirati ime našeg susjeda! (Srbija, op.a) UEFA ne toleriše revizionizam! Ovo je zadnje upozorenje! – vikao je spiker preko razglasa, ponovivši to više puta, ali ga rumunski navijači nisu slušali. 

- Molim vas, prestanite skandirati ime našeg susjeda! Ulažemo velike napore kako bi se utakmica nastavila. Ako nastavite skandirati to, bit će definitivno prekinuta! – pokušao je i na ovaj način spiker.

Utakmica je nastavljena tek 45 minuta nakon prekida, ali s novim incidentom. Igrači Rumunije i Kosova sukobili su se odmah ispred domaćih navijača. Naravno, oni su odmah nastavili sa skandiranjem „Kosovo je Srbija“. 

Spiker je odgovorio i rekao da ne nasjedaju na provokacije, te da ne pjevaju to.

Nakon što je konačno meč završen rumunski specijalci okružili su navijače koji su transparentom i navijanjem poručili da je Kosovo dio Srbije te ih identificirali. 

Podsjetimo, sličan incident se desio i kada se igrala utakmica na Kosovu. Rumuni su i tada pred kraj utakmice skandirali „Kosovo je Srbija“. To je izazvalo ogorčenje na stadionu, te juriš zaštitara i policajaca na navijače Rumunije. Prvo su ih pretukli, a onda i izbacili sa stadiona. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.