UOČI GOSTOVANJA AZ-A

Nizozemci predstavili Zrinjski: U Jugoslaviji zabranjeni, hrvatski okupator im stadion koristio kao logor

I dan danas se na stadionu mogu naći rupe od metaka, navodi se na klupskoj stranici AZ Alkmara

Zrinjski: U Mostaru dočekuje AZ Alkmar. HŠK Zrinjski

E. Ć.

20.9.2023

Fudbaleri Zrinjskog sutra započinju svoj put u grupnoj fazi Konferencijske lige, a na domaćem terenu će dočekati AZ Alkmaar.

Nizozemski tim dolazi kao veliki favorit u Mostar, a uoči gostovanja su iz ovog kluba na zanimljiv način predstavili "Plemiće".

Nizozemci su naveli da se radi o hrvatskom klubu u Bosni i Hercegovini, na čijem stadionu još ima rupa od metaka iz proteklog rata, odnosno agresije na našu zemlju.

- Zrinjski je prvi bosanskohercegovački klub koji se plasirao u grupnu fazu nekog evropskog turnira. Priča o klubu koji ima hrvatsko ime i navijačku bazu, ali igra u Bosni i Hercegovini ja zanimljiva - navode iz Alkmaara.

Objasnili kraticu "HŠK"

Objasnili su svojim navijačima kraticu “HŠK” i dodajući da klub postoji od 1905. godine.

- Oko 1900. godine nekoliko studenata grada Mostara imalo je ideju o osnivanju sportskog društva za omladinu. U to vrijeme grad je pripadao državi Austro-Ugarskoj. Godine 1905. u dvorani Hrvatskog kulturnog društva Hrvati konačno osnivaju Đački športski klub. 

Sedam godina kasnije savez je napravio sljedeći korak i fokusirao se na fudbal. Gimnazijski nogometni klub Zrinjski postao je novo ime. Ime Zrinjski potječe od hrvatsko-ugarske obitelji Zrinski, koja se smatra narodnim herojima u Hrvatskoj i Mađarskoj zbog svojih junačkih djela tokom Otomanskog rata.

Godine 1914. izbio je Prvi svjetski rat i klub nije mogao djelovati tri godine. Naknadno je došlo do fuzije s još jednim klubom iz Mostara koji je također imao hrvatsko porijeklo. Rođen je klub Hercegovac. Međutim, ovo će ime nestati samo godinu dana kasnije. Godine 1918. stvorena je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca. 

Grad Mostar je sada potpao pod ovu Kraljevinu i klub je prisilno preimenovan u JŠK (Jugoslavenski sportski klub), u pokušaju da se eliminiraju nacionalne pozadine i stvori jedna Jugoslavija. Klub je bio ponosan na svoje hrvatske korijene i nije ih se htio jednostavno odreći. Godine 1922. uspjeli su obnoviti klub i vratiti mu ime Zrinjski - piše u tekstu na klupskoj stranici AZ Alkmara.

Jedna od najnabrijanijih utakmica u BiH

U tom tekstu se još navodi:

- Ekipa je više puta bila pobjednik gradskog derbija i sudjelovala je na raznim turnirima. Takmičenja zapravo još nije bilo. Prvi susret sa Veležom, gradskim rivalom, Mostar imao je 1922. godine. 

Ova utakmica danas je poznata kao Mostarski gradski derbi i jedna je od najnabrijanijih utakmica u zemlji i općenito na Balkanu. Zrinjski je uvijek držao svoje hrvatske korijene pa mu je čak odbijen pristup na turnir 1936. godine. Na dresu kluba bile su hrvatske boje i grb.

Godine 1941. nacistička Njemačka napala je Jugoslaviju i uspostavljena je Nezavisna Država Hrvatska, uz odobrenje Adolfa Hitlera. Tu fašističku državu činile su današnja Hrvatska i Bosna i Hercegovina. Osnovana je fudbalska liga čiji je član, između ostalih, bio i Zrinjski. Na kraju Drugog svjetskog rata Nezavisna Država Hrvatska je poražena, a Zrinjski je, zajedno sa svim ostalim klubovima iz te lige, zauvijek zabranjen od strane Jugoslavije.

Godine 1992. Bosna i Hercegovina je referendumom postala nezavisna država. Međutim, zemlja je bila uključena u građanski rat. I u Mostaru su se vodile teške borbe. Tamo su uglavnom bili Hrvati protiv Bošnjaka, nakon što su se Srbi povukli. Hrvati su odnijeli štošta zapadno od grada, pa tako i stadion Bijeli Brijeg koji je pripadao mostarskom Veležu. Klub Zrinjski ponovno je osnovan i nedugo zatim odmah preuzima suparnički stadion. I dan danas ovdje igra domaće utakmice, a ovo je i stadion na kojem će AZ igrati u četvrtak.

Iz Alkmara dalje pišu kako je “usred rata, 1994. godine, Zrinjski krenuo u takmičenje s ostalim klubovima iz takozvane Herceg-Bosne.

- Herceg-Bosna je bila polunezavisna Hrvatska Republika u Bosni i Hercegovini. Država je još uvijek bila izrazito podijeljena i stoga je imala tri različita natjecanja.

Jedan za klubove s hrvatskim predznakom, jedan za klubove s bosanskim predznakom i jedan za klubove sa srpskim predznakom. Bilo je mnogo pokušaja da to postane jedno natjecanje. 2000. konačno dolazi do spajanja bosanskohercegovačke hrvatske i bosanskohercegovačke lige.

Dres Zrinjskog nosio i Modrić

Bio je to početak Premijer Lige, najvišeg fudbalskog natjecanja u Bosni i Hercegovini kakvu danas poznajemo. Nakon što je UEFA pojačala pritisak, u ovo natjecanje 2003. godine ulaze i klubovi bosanskih Srba - naveli su Nizozemci.

Podsjetili su i da je nekada najbolji igrač svijeta Luka Modrić nastupao za Zrinjski.

- Od 2003. godine Zrinjski je krenuo naprijed, kao i sama država Bosna i Hercegovina. Na primjer, Hrvati, Bošnjaci i Srbi u zemlji učili su zajedno u jednom školskom sustavu prvi put nakon dugo godina.

Zrinjski je dobio niz novih članova uprave i sponzora. Cilj je bio da do svoje 100. obljetnice 2005. godine Zrinjski bude jedan od najboljih klubova u državi. Zbog toga je, među ostalim, iz zagrebačkog Dinama angažiran izvjesni Luka Modrić.

Vjerojatno najbolji Hrvat svih vremena igrao je za Zrinjski u sezoni 2003.-2004. Modrić je impresionirao i kao 18-godišnjak je izabran za igrača godine u bosanskoj Premijer ligi.

Cilj bi bio postignut. 2005. godine, tačno na 100. obljetnicu, Zrinjski se prvi put okitio naslovom državnog prvaka. Drugi naslov uslijedio je 2009., a nakon 2013. stvari su krenule brzo.

U proteklih deset godina Zrinjski je šest puta osvajao konkurenciju. To ga sada čini rekordnim prvakom Bosne i Hercegovine sa osam naslova. I često s uvjerenjem.

Prošle sezone bio je zaostatak od 20 bodova do drugog mjesta. U sezoni 2021-2022 razlika je bila čak 27 bodova. Zrinjski je te godine bio prvi sa 84 boda, što je bio bodovni rekord. Izgubili su samo jedan meč u ligi te sezone - navode iz AZ Alkmara.

O Starom mostu

Pisali su potom i o Starom mostu.

- Ta utakmica odigrana je u Sarajevu, glavnom gradu zemlje, udaljenom oko dva sata vožnje od Mostara. Mostar je najveći grad u regiji Hercegovine i ima oko 113.000 stanovnika.

Grad ima najviše Hrvata u postocima od svih gradova u državi. Grad ima veliku turističku atrakciju, a to je Stari most. Ovaj most prelazi rijeku Neretvu koja protiče kroz grad. 1993. godine most je srušen tijekom rata, o čemu se i danas vodi nekoliko teorija i nekoliko sudskih procesa.

Godine 2001. most je obnovljen, dijelom zahvaljujući novcu iz Nizozemske. Od 2005. nalazi se na UNESCO-vom popisu svjetske baštine.

Hrvat Krunoslav Rendulić vodi Zrinjski od novembra 2022. godine. U 32 utakmice uspio je 23 puta pobijediti i tri puta remizirati sa Zrinjskim. U te 32 utakmice pod njegovim vodstvom Zrinjski je postigao 79 golova.

U prosjeku 2,5 gola po utakmici. To Zrinjski čini jednom od ekipa s najboljim strijelcima u zemlji. S prosjekom golova od 2,25 po susretu, Rendulić ima i najveći prosjek golova jednog trenera u historiji Zrinjskog - izdvojili su Nizozemci statistiku.

Potom su Nizozemci pisali i o stadionu Pod Bijelim brijegom.

- Utakmica u četvrtak igra se na Gradskom stadionu Mostar, poznatom i kao Stadion HŠK Zrinjski ili Stadion pod Bijelim brijegom. Kao što smo ranije spomenuli, Zrinjski ovdje igra svoje domaće utakmice od 1992. godine, kada je klub preuzeo stadion rivalskog Veleža iz Mostara.

Stadion može primiti 25.000 ljudi, od čega je 9.000 sjedećih mjesta. Tokom rata početkom 1990-ih, stadion je hrvatski okupator koristio kao koncentracijski logor za Bošnjake i Srbe. I dan danas se na stadionu mogu naći rupe od metaka - naveli su Nizozemci.

Zanimljivo je da je Alkmar naknadno uredio tekst na zvaničnoj stranici te izbrisao neke dijelove poput onog o činjenici da je stadion služio kao koncentracijski logor za Bošnjake i Srbe.

- Ovaj članak je uređen nakon konzultacija s klubom Zrinjski. AZ se ispričava zbog netačnih informacija koje su prethodno navedene ovdje - poručili su iz Alkmara.

Podsjetimo, utakmica Zrinjski - AZ Alkmar igra se od 18:45, a tekstualni prijenos pratite na portalu Avaz.ba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.