GRADSKI DERBI

Video / Bašić: Vjerujem da ćemo se sa Sarajevom nadigravati i pobijediti

Sarajevo ovaj derbi dočekuje u mnogo boljoj situaciji od rivala sa „Grbavice“

Trener Željezničara Nermin Bašić. Hazim Aljović

FENA

6.10.2023

Fudbaleri Sarajeva i Željezničara u nedjelju će na stadionu „Asim Ferhatović Hase“ igrati vječiti derbi u okviru 10. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Sarajevo ovaj derbi dočekuje u mnogo boljoj situaciji od rivala sa „Grbavice“, s obzirom da „bordo“ tim u ovoj sezoni igra mnogo bolje i nalazi se na drugom mjestu ligaške tabele sa 16 osvojenih bodova, dok je Željezničar sedmi sa 12.

Željezničar je imao niz loših rezultata koji je uspio prekinuti tek nakon pet utakmica domaćom pobjedom protiv Širokog Brijega na svom stadionu u prošlom kolu, ali poznavaoci nogometnih prilika u BiH će se složiti da prethodni rezultati i stanje na tabeli ništa ne znače kada je u pitanju vječiti derbi sarajevskih rivala.

Sarajevo je u prošlom kolu bez većih problema s 2:0 savladalo Zvijezdu 09 i na najbolji način pred svojim navijačima najavilo meč protiv najvećeg rivala.

Trener Željezničara Nermin Bašić na današnjoj konferenciji za medije naglašava da se „smijeh vratio u ekipu“ nakon pobjede protiv Širokog, te da su igrači Željezničara osjetili podršku sa tribina i kada su gubili.

- Nadam se da će derbi biti kvalitetan. Vjerujem da ćemo se nadigravati i pobijediti. Pobjeda protiv Širokog u zadnjim minutama dala nam je samopouzdanje. Moramo kontrolisati emocije u ovom meču jer dosta naših igrača su djeca Željezničara i svjesni su šta derbi znači. Ne smijemo ugroziti strategiju zbog emocija, morat ćemo na tome raditi – izjavio je Bašić.

Osvrnuo se i na činjenicu da je Sarajevo izraziti favorit u ovom meču, te naglasio da se radi o ekipi koja je mnogo uložila u posljednje dvije godine, koja je napravila dosta dobrih poteza.

- Doveli su kvalitetnog trenera iz Slovenije koji je i dobar čovjek. Drago mi je da je takav trener došao u BiH, ali kada sagledamo sva njihova ulaganja i transfere, opet možemo vidjeti da su do sada dali samo jedan gol više od nas. Vidjet ćemo ko će na kraju gdje završiti, favoriti su na Koševu, ali nije sve u parama i mi ćemo dati sve od sebe da pobijedimo. Želimo se priključiti gornjem dijelu tabele i vjerujem da imamo kvalitet za to – naveo je Bašić.

Nogometaš Željezničara Amar Drina vjeruje da će nakon niza loših rezultata i pobjede protiv Širokog Željezničar nastaviti sa dizanjem forme i postizanjem boljih rezultata.

Nogometaš Željezničara Amar Drina. Hazim Aljović

- Atmosfera u svlačionici Željezničara je uvijek dobra, očekujemo veliku podršku na Koševu i spremni smo da im se odužimo za protekle loše partije – zaključio je Drina.

Vječiti derbi između Sarajeva i Željezničara će biti odigran u nedjelju, 8. oktobra na stadionu „Asim Ferhatović - Hase“, s početkom u 20.30 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.