ŽOAN LAPORTA

Novi skandal potresa Barcelonu: Predsjednik optužen za davanje mita

"Afera Negreira", u sklopu koje je optužen i Laporta, mjesecima visi nad glavom katalonskom klubu

Laporta: Nije optužen za korupciju. Barcelona

FENA

18.10.2023

Predsjednik španskog prvaka Barcelone, Žoan Laporta (Joan), optužen je danas u okviru istrage o navodnom davanju mita sudijama, saopštilo je špansko pravosuđe.

Laporta, koji je bio predsjednik kluba od 2003. do 2010. godine, do sada nije optužen za korupciju.

Više predsjednika optuženo

Barcelona i njeni bivši predsjednici Žozep Maria Bartomeu (Josep) i Sandro Rosel (Rosell) već su bili optuženi za korupciju u ovoj aferi u martu, kao i Hose Maria Enrikez Negreira (Jose Maria Enriquez Negreira), bivši visokorangirani španski sudija u centru istrage, i njegov sin.

U svom izvještaju objavljenom danas, istražni sudija je objasnio da, prema njegovom mišljenju, s obzirom na ozbiljnost optužbi, slučaj ne može zastarjeti, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Afera "Negreira"

Prema podacima tužilaštva, katalonski klub je Negreiru u periodu od 2001. do 2018. platio ukupno više od 7,3 miliona eura. Isplate su vršene preko firme Dasnil 95, koja je pripadala bivšem sudiji, a saradnja je prekinuta kada je ovaj izgubio poziciju u španskoj arbitraži.

Ovaj skandal, nazvan "afera Negreira", mjesecima visi nad katalonskim klubom, koji negira bilo kakvu nepravdu.

Afera je krajem septembra dobila novu dimenziju nakon istrage o sjedištu Tehničkog komiteta arbitara (CTA), smještenom u prostorijama Španske nogometne federacije (RFEF) u Las Rozasu, u blizini Madrida.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.