PREMINUO DANAS

Predvodio je Junajted protiv Sarajeva: Ovako je čuveni Čarlton govorio o gostovanju na Koševu pred 45.000 ljudi

Čarlton je preminuo nakon borbe sa demencijom, a ostat će upamćen kao jedan od najvećih koji su kročili zelenim terenom

Delegacija Junajteda u Sarajevu. Twitter

21.10.2023

Jedan od najboljih evropskih fudbalera svih vremena Bobi Čarlton (Bobby Charlton) preminuo je danas u 86. godini nakon borbe sa demencijom.

Ostat će upamćen kao jedan od najvećih koji ću kročili zelenim terenom, a zlatnim slovima je upisan u historiju reprezentacije Engleske i Mančester junajteda.

Čuveni Čarlton odigrao je 758 utakmica za Mančester junajted, a 1968. ga je odveo na tron Evrope. U finalu protiv Benfike (4:1) je dao dva gola, a zanimljivo da su te godine "Crveni đavoli" teškom mukom izbacili Sarajevo u osmini finala.

U prvom meču odigranom na Koševu pred oko 45.000 ljudi utakmica je završena 0:0, da bi Junajted u revanšu došao do pobjede i plasmana dalje.

- Igrali su sa deset igrača pred 45.000 strastvenih navijača. Sarajevo je u 24. minuti susreta postiglo pogodak preko Musemića. 

Stepni je malo dotakao loptu i čini se kako je Danovo čišćenje došlo prekasno i da je lopta već prešla liniju. Pomoćni sudija, ipak, nije pokazao na centar - rekao je svojevremeni legendarni Čarlton o utakmici sa Sarajevom.

Inače, Sarajevo je na Koševu igralo u sastavu: Muftić, Fazlagić, Blažević, Jesenković, Vujović, Bajić, Prodanović, Šiljkut, Musemić, Prljača, Antić. Trener je bio Miroslav Brozović.

Mančester junajted je sa klupe predvodio Met Bezbi (Matt Busby) koji je izveo sljedeći tim: Stepni, Dan, Barns, Krerand, Folks, Sadler, Ficpatrik, Kid, Čalrton, Best i Aston.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.