NAKON DUŽE BOLESTI

Dajč prekinuo trening zbog vijesti koja je potresla sve u Evertonu: Preminuo vlasnik kluba

Kenvrajt je duže bolovao i nedavno je imao hirurški zahvat kako bi mu uklonili kancerogeni tumor sa jetre

Kenvrajt: Preminuo u 78. godini. Twitter

E. Ć.

24.10.2023

Predsjednik Evertona, Bil Kenvrajt (Bill Kenwright), preminuo je nakon duže bolesti u 78. godini.

On je duže bolovao i nedavno je imao hirurški zahvat kako bi mu uklonili kancerogeni tumor sa jetre.

Klupska izjava objavljena nakon operacije je navela da je zahvat bio uspješan, mada su se komplikacije dogodile i dovele do perioda provedenog na intenzivnoj njezi. 

- Fudbalski klub Everton je u žalosti zbog smrti predsjednika Bila Kenvrajta, koji je preminuo mirno u 78. godini, okružen svojom porodicom i voljenima. Bil Kenvrajt, najdugotrajniji predsjednik Evertona, vodio je klub kroz period nezapamćenih promjena u engleskom fudbalu. 

Čitavog života vjerni Evertonov navijač, postao je član upravnog odbora 23. oktobra 1989. godine, a na Boksing dej 1999. godine njegov konzorcijum True Blue Holdings je preuzeo klub. Prvobitno potpredsjednik, 2004. godine je naslijedio svog bliskog prijatelja Sira Filipa Kartera na mjestu predsejdnika.

Za vrijeme svojih 19 sezona kao predsjednik kluba, Everton je ostvario 12 plasmana među osam najboljih ekipa, uključujući i četvrto mesto 2005. godine, stizanje do finala FA kupa 2009. godine i šest odvojenih evropskih kvalifikacija.

Klub je izgubio predsjednika, vođu, prijatelja i izvor inspiracije. Misli i molitve svih u Evertonu su upućene njegovoj partnerki Dženi Sigrouv, njegovoj kćerki Luci Kenvrajt, unucima i svima koji su ga poznavali i voljeli - saopšteno je iz Evertona.

Kada je potvrda njegove smrti stigla u Finch Farm trener Evertona, Šon Dajh (Sean Dyche), prekinuo je trening i poslao igrače kući.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.