NALOŽIO NJEMAČKI SUD

Misimovića proganja vila koju je prodao Bajernovoj zvijezdi: Sada je dužan platiti 190.000 eura

Misimović ima pravo na žalbu ove presude, ali je mora uložiti u narednih mjesec dana

Zvjezdan Misimović. FS BiH

N. H.

31.10.2023

Zvjezdan Misimović, nekadašnji reprezentativac BiH u fudbalu, nakon kraja karijere bacio se u poslove sa nekretninama. Međutim, sada je Mismović naišao na problem, koji će ga itekako koštati.

Direktor A reprezentacije je godinama kupovao vile koje bi nakon toga renovirao i prodavao za skuplji iznos, ali je upao u problem nakon što je prodao jednu takvu vilu defanzivcu Bajerna Dajou Upamekanu (Dayot Upamecano).

Sporna klauzula

Kako piše Bild, Misimović je bio uključen u prodaju nekretnine čija cijena iznosi 5,2 miliona eura, a preuzeo je i potpunu kontrolu izgradnje doma, nakon čega je agent koji je predstavljao Francuza u ovom slučaju tvrdio da je ugovorio proviziju sa Misimovićem od tri posto.

Pomenuti agent je predstavio Upamekana kao kupca nekretnine i s njim nekoliko puta razgledao nakon čega je imao kontakt sa savjetnicima kupca prije transakcije i slanja nacrta ugovora banci. Zbog tog dodatnog posla je smatrao da ima pravo na pet posto provizije.

Međutim, Upamekano je platio manje i želio je neke radove obaviti sam, ali sud nije poslušao mišljenje bivšeg fudbalera jer tzv. „klauzula o dodatnom prihodu“ prema kojoj se provizija primjenjuje samo na kupoprodajnu cijenu od 5,3 miliona eura – nije bila dio ugovora.

Sudska presuda

Sada Misimović mora platiti 3,48 posto prvobitne ugovorene cijene, što iznos 191.400 eura uz pet posto kamate za period od januara 2022. godine.

Presuda još nije pravosnažna i Misimović će moći uložiti žalbu u narednih mjesec dana.

Pomenuta vila je napravila mnogo problema Misimoviću jer je kompanija za nekretnine sa kojom je radio na izgradnji kuće otišla u stečaj, a stečajni upravnik proljetos tužio je Misimovića tražeći od njega da vrati od preko 600.000 eura koje mu je odobrila kompanija. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.