ENGLESKA PREMIJER LIGA

Čelzi predvođen Džeksonom demolirao Totenhem: "Pijetlovi" završili sa devetoricom na terenu

Londonski "Plavci" su nanijeli prvi poraz u ovoj sezoni izabranicima Angea Postekoglua

Džekson: Upisao het-trik. AP

6.11.2023

Fudbaleri Totenhema i Čelzija su zatvorili 11. kolo engleske Premijer lige. "Plavci" su slavili rezultatom 1:4. 

Ova utakmica je od samog početka obilovala interesantnim situacijama, a prije svega označila je povratak Maurisija Početina (Pochettino) na dobro poznati stadion, samo ovaj put je bio taboru suparničkog kluba. 

Poluvrijeme za historiju

Rezultat na kraju prvog poluvremena glasi 1:1, ali ono što je viđeno na ovom derbiju, rijetko kad se dogodilo u fudbalu.

Totenhem je poveo preko Dejana Kuluševskog, nakon što je njegov šut dirao Levi Kolvil (Colwill) i prevario golmana Čelzija. 

Čelzi je do kraja prvog poluvremena stigao do izjednačenja, ali prije toga su se morali namučiti. 

Čelzi je prije svog pogotka postigao čak dva, koja su poništena nakon VAR provjere. Prvo je Rahim Sterling (Raheem) pogodio, ali nekoliko trenutaka ranije je loptu smirio rukom.

A nakon toga se desio možda i ključni detalj na utakmici. 

Čelzi je postigao gol preko Moisesa Kaiseda (Caicedo), ali je taj gol poništen nakon provjere VAR-a. Nakon toga je uslijedila VAR provjera kojom je utvrđen faul defanzivca Totenhema Kristijana Romera (Christian) nad Encom Fernandezom (Enzo), zbog kojeg je on dobio crveni karton, a Čelzi jedanaesterac.

Kol Palmer (Cole) je uspio postići gol iz jedanaesterca i donijeti izjednačenje na utakmici. To je rezultat s kojim se otišlo na poluvrijeme.

Iskoristili prednost

Nakon samo 10 minuta drugog poluvremena lijevi bek Totenhema Destini Udogi (Destiny Udogie) je dobio drugi žuti, odnosno crveni karton i "Pijetlovi" su ostali sa samo devet igrača na terenu.

Čelzi je to iskoristio, iako treba pohvaliti Totenhemovog golmana Vikarija (Vicario) koji je pokušao spasiti gol, ali brojčana nadmoć Čelzijevigh igrača je bila previše za njih. 

Tada je na scenu stupio Nikolas Džekson (Nicolas Jackson). Španski napadač je postigao het-trik za 22 minute. Sva tri gola su izgledala apsolutno isto. 

Odbrana Totenhema je bila prorijeđena zbog manjka igrača na terenu, a redom Sterling, Galaher (Gallagher) i Palmer su uspijevali pronaći Džeksona samog u šesnaestercu, kojem je ostajao lakši dio posla. 

Ovo je inače bio prvi poraz Totenhema u ovoj sezoni, a sada se nalaze na 2. poziciji sa 26 bodova. Čelzi s druge strane je skočio na 10. poziciju sa 15 bodova 

Standings provided by Sofascore
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.