NULTA TOLERANCIJA

Navijaču Kristal Palasa tri godine zabrane prisustva na utakmicama zbog rasnog vrijeđanja

Navijač je rasno vrijeđao napadača Totenehema Heung-min Sona

Navijač provocirao južnokorejskog napadača. Twitter

FENA

8.11.2023

Navijač engleskog nogometnog kluba Kristal Palasa dobio je tri godine zabrane prisustva na fudbalskim utakmicama zbog rasnog vrijeđanja napadača južnokorejskog Tottenhama Son Heung-mina, javlja njemačka novinska agencija DPA.

Pozdravljena odluka

Robert Garland (44) iz Krojdona prvobitno je u avgustu osuđen na 60 sati neplaćenog rada i novčanu kaznu od 1384 funti (1.590 eura) nakon što je priznao krivicu za kršenje javnog reda i mira dok je na stadionu "Tottenham Hotspur" u maju vikao i pokazivao na jug fudbaleru tokom utakmice engleske Premijer lige.

Sparsi i metropolitanska policija smatrali su da je kazna preblaga i uložili su žalbu. Specijalna jedinica britanske policije navijaču je tada izdala nalog za zabranu.

Borba protiv diskriminacije

Totenhem je pozdravio ovu odluku. Ujedno su saopćili da će se i dalje zalagati za najstrože moguće mjere protiv onih koji budu proglašeni krivima za diskriminaciju.

- Ponavljamo da nećemo tolerirati bilo kakav oblik diskriminacije u klubu i uvijek ćemo se zalagati za najstrože moguće mjere protiv odgovornih - poručili su.

- Ovaj slučaj pokazuje da nećemo tolerirati zločin iz mržnje u nogometu. Garlandovi postupci s pravom su osuđeni na društvenim mrežama i pozivamo sve navijače da nastave pozivati ​​da se svaki oblik diskriminirajućeg ponašanja igrača ili navijača prijavi policiji ili redarima, tako da se takvi slučajevi prosljeđuju sudovima - rekao je britanski državni advokat Kevin Kristi (Christie).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.