BISER SARAJEVA

Muhamed Buljubašić, kojeg posmatra Evropa, za „Dnevni avaz“: Prija mi interesiranje drugih klubova, ali se ne opterećujem

Bio mi je san zaigrati u Sarajevu, ali težim i prema višim ciljevima. S dolaskom novog trenera konstantno učim nove stvari

Buljubašić: Trebam još napredovati. FK Sarajevo

12.11.2023

Fudbalski klub Sarajevo je u ovu sezonu ušao s neuspjehom u evropskim takmičenjima, ali su se promjenom šefa stručnog štaba i dolaskom Simona Rožmana na to mjesto stvari uistinu promijenile na stadionu „Asim Ferhatović Hase“.

Jedan od najvećih dobitnika ove sezone je Muhamed Buljubašić, 19-godišnji igrač sredine terena, koji je svojim predstavama „kupio“ svoje mjesto u prvoj postavi, ali i srcima navijača bordo tima.

U posljednjim sedmicama našao se u centru pažnje jer su za njega pokazali interes mnogi klubovi iz regiona, a sada je mladi Buljubašić govorio za „Dnevni avaz“ o samom interesiranju klubova, kao i o tome kako se snalazi s pažnjom koju dobiva.

Viši ciljevi

- Ova sezona je moja prva seniorska, tako da se još na sam ritam i težinu obaveza navikavam. Zahvalan sam svim ljudima u klubu i akademiji koji su mi pružili priliku da svoj talent i kvalitet pokažem na najbolji mogući način. Svjestan sam da imam još mnogo prostora za napredovanje, kako na terenu tako i van njega - rekao je Muhamed Buljubašić za „Dnevni avaz“.

Mnogim igračima je san da zaigraju za klub u kojem su proveli svoje dječačke dane, a Muhamed se ne razlikuje od njih. Primjetno je i vrlo pohvalno da Muhamed ima visoke ciljeve u karijeri i da ih se ne stidi.

- Meni, kao i svim momcima koji prođu akademiju, prvi san je sigurno da zaigraju za svoj matični klub, da izađu pred svoje navijače i osjete svu ljepotu i čari koje nosi Koševo, ali naravno da su moji ciljevi viši i težim prema većim stvarima u svojoj karijeri - istakao je Muhamed.

Fokus na sitnicama

Sarajevo je promijenilo trenera na početku sezone i, dok je nekim igračima trebalo da se aklimatiziraju na rad novog trenera, Muhamedu je to došlo kao „kec na desetku“, što se moglo prepoznati u njegovim sjajnim nastupima.

- S dolaskom novog stručnog štaba konstantno se trudim da napredujem, kako na terenu tako i van terena. Razlika između novog šefa i onih ranijih je sigurno u toj disciplini u radu, fokusu, više se vodi računa o sitnicama na terenu i van njega koje na kraju i prave razliku na terenu - kazao je Buljubašić.

Ovog 19-godišnjeg veznjaka su došli posmatrati ljudi iz splitskog Hajduka na nedavnoj utakmici te su, prema nekim navodima, započeti pregovori o njegovom dolasku u redove „Bilih“. Sarajevskom biseru, kako i sam kaže, to prija, ali mu ne odvlači pažnju od pravog puta.

- Prijaju mi interesiranja s obzirom na moje godine jer je to jedan od pokazatelja da sam na pravom putu. Ali se puno tim stvarima trenutno ne opterećujem jer imam ljude oko sebe koji se brinu o tome i u koje imam maksimalno povjerenje. Fokus mi je trenutno na pomaganju klubu da ostvari ovosezonske ciljeve - poručio je Muhamed Buljubašić.

Povrede su prošlost

Buljubašić je imao nesreću da se povrijedi na najvećem bh. derbiju, utakmici između Sarajeva i Željezničara, ali ističe da ga to ne koči.

- Imao sam tu tešku povredu, ali ne bih rekao da mi je ta povreda i operacija koja mi se desila neka „velika“ nesreća. Zahvalan sam na svemu što mi se desilo. Mnoge su mi se pozitivne stvari desile nakon te povrede, tako da ne želim da se vraćam na taj period u svome životu - kazao je Buljubašić.

Ne znam šta život nosi i šta će mi se u karijeri dešavati, ali nadam se da će me zdravlje poslužiti kako bih iskoristio svaku priliku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.