U 81. GODINI

Preminuo legendarni fudbaler Sarajeva Sead Jesenković

Odigrao je 161 utakmicu za Sarajevo i dao jedan gol. Računajući i nezvanične utakmice, sakupio je ukupno 256 nastupa za Sarajevo

Jesenković: Bio dio prve šampionske ekipe. Bordo vremeplov

E. Ć.

22.11.2023

Proslavljeni fudbaler Sarajeva Sead Jesenković preminuo je danas u 81. godini.

Jesenković će biti upamćen kao dio prve šampionske generacije kluba s Koševa 1967. godine. Bio je neizostavan član prve postave Bordo tima koji je pokorio Jugoslaviju.

Odigrao je 161 utakmicu za Sarajevo i dao jedan gol. Računajući i nezvanične utakmice, sakupio je ukupno 256 nastupa za Sarajevo.

- Po završetku igračke karijere posvetio se trenerskom pozivu, a većinu trenerske karijere proveo je upravo na svom Koševu gdje je radio u stručnom štabu prvog tima, ali i sa omladinskim kategorijama. 

U sezonama 1998/99. i 2001/02. u nekoliko je navrata predvodio prvi tim sa klupe. Najprije je u finišu sezone 1998/99. zamijenio Nermina Hadžiahmetovića koji je podnio ostavku tri kola prije kraja prvenstva. 

Sa Sarajevom je tada uspio eliminisati Željezničar u polufinalu Kupa BiH, ali je u finalnom meču poražen od visočke Bosne na Koševu. Potom je tri godine kasnije zbog zdravstvenih problema Fuada Muzurovića također bio u ulozi trenera. Ukupno je kao prvi trener vodio ekipu u osam zvaničnih mečeva - prenosi Bordo vremeplov.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.