LIGA PRVAKA

Nakon 5. kola sve će biti jasnije: Mogu li Krunić i Milan preživjeti „grupu smrti“

Svi su u igri za prolaz iz grupe F, od prvog do posljednjeg razmak samo tri boda

Krunić: Milan dočekuje Borusiju Dortmund. Platforma X

28.11.2023

Nakon reprezentativne pauze vratio se klupski fudbal. Za vikend su igrane utakmice u domaćim prvenstvima širom svijeta, a sada su na redu i evropska klupska takmičenja. Tokom sedmice se igraju mečevi 5. kola grupnih faza Lige prvaka, Evropske i Konferencijske lige.

Danas se igra osam susreta, nakon kojih će mnoge stvari biti poznatije kada je riječ o plasmanu u narednu rundu takmičenja. Na rasporedu je nekoliko zanimljivih utakmica, a s posebnom pažnjom pratit će se duel sa San Sira, gdje će Milan našeg Radeta Krunića igrati protiv Borusije Dortmund.

Grupa smrti

„Rosoneri“ su u prošlom kolu protiv PSG-a došli do prve pobjede (2:1), a na krilima tog trijumfa žele doći do bitnih bodova protiv „Milionera“ u borbi za plasman u osminu finala. Grupa F je opravdala očekivanja ljubitelja fudbala koji su je odmah nakon žrijeba proglasili „grupom smrti“.

Svi su u igri za prolaz dalje. Borusija je prva sa sedam, Milan ima pet, a u drugom duelu igrat će PSG koji ima šest bodova, te Njukasl koji je do sada osvojio četiri.

Neizvjesno je i u grupi E. Atletiko Madrid je prvi s osam, a slijede Lacio sa sedam i Fejnord sa šest bodova. Bez šansi da osigura evropsko proljeće je Seltik koji ima samo jedan osvojen bod. Lacio će na Olimpiku dočekati Seltik i probati doći do bitnih bodova, a osluškivat će rezultat iz Roterdama gdje će Fejnord ugostiti Atletiko.

Slična situacija je u grupi H. Šahtar dočekuje Antverp u meču u kojem je veliki favoriti, ali će pratiti dešavanja i sa susreta Barcelone i Porta. Barca je lider grupe s devet bodova, a Porto i Šahtar imaju po šest.

Kraj Zvezde

Grupa G je jedna od rijetkih u kojoj su već poznata dva kluba koja će igrati narednu rundu Lige prvaka. To su prvoplasirani Mančester siti koji ima 12 bodova i Lajpcig s tri manje. Njihov duel će biti bez nekog velikog rezultatskog imperativa. Lajpcig će pokušati doći do pobjede i prvog mjesta, ali jasno je da su „Građani“ veliki favoriti.

Druga utakmica grupe je zanimljivija. Jang Bojs dočekuje Zvezdu i to je direktan okršaj ova dva rivala za treće mjesto koje vodi u Evropa ligu. Obje ekipe imaju po bod i to onaj iz međusobnog duela odigranog u Beogradu, kada je meč završen rezultatom 2:2.

Program otvaraju utakmice Lacija i Seltika, odnosno Šahtara i Antverpa koje počinju u 18:45 sati, dok se preostali mečevi igraju s početkom od 21 sat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.