LIGA PRVAKA

Dobivamo posljednja dva učesnika osmine finala: Dueli "prsa u prsa" za prolaz

Njukasl i Milan vrebaju priliku. Porto favorit za prolazak protiv Šahtara

Njukasl i Milan: Remizirali u 1. kolu. AP

N. H.

13.12.2023

Večerašnjim utakmicama završava se grupna faza Lige prvaka za sezonu 2023/2024. Uzbuđenjima sigurno nije kraj, a očekuju nas i izravni dueli u susretima za prolaz u osmine finala najelitnijeg fudbalskog takmičenja.

Najzanimljivije će biti u grupi F, u kojoj je samo Borusia Dortmund osigurala prolazak u osminu finala, iako nije poznato s kojeg mjesta, dok se ostale ekipe – PSG, Njukasl i Milan, sve nadaju da će osigurati plasman u narednu fazu.

Grupa smrti

Ova grupa, poznatija kao grupa smrti ove sezone, nije slučajno tako nazvana. Borusija je „sigurna“ sa samo 10 bodova, dok njihov večerašnji rival PSG ima samo sedam. Njukasl i Milan imaju po pet, a oni će također vrebati svoju šansu. Naime, u slučaju da PSG izgubi na „Signal Iduna Parku“ od njemačke ekipe, a „Svrake“ ili „Rosoneri“ upišu trijumf, francuska ekipa će u velikom šoku ispasti.

Također, nije sve poznato ni u grupi H. Barcelona bi trebala ovu grupu završiti kao prvoplasirana, a katalonski gigant će gostovati sigurno posljednjeplasiranom Antverpu u Belgiji.


Porto: Ima prednost. AP

Portugalsko pitanje

Posebno je interesantno da će preostale dvije ekipe – Porto i Šahtar iz Donjecka igrati za prolazak u narednu fazu. Obje ekipe imaju po devet bodova, a pobjednik ovog susreta će završiti kao posljednji učesnik nokaut-faze Lige prvaka.

Porto u ovaj susret ulazi kao blagi favorit. Što zbog domaćeg terena, što zbog toga što njima u ovom susretu odgovara i remi. Naime, oni su u prvom susretu odigranom na zamjenskom terenu u Hamburgu, zbog rata u Ukrajini, slavili rezultatom 1:3.

U preostale dvije grupe, E i G, sve je jasno. Mančester siti, RB Lajpcig, Atletiko Madrid i Lacio su osigurali plasman u osminu finala Lige prvaka, Jang Bojs i Fejenord će nastaviti takmičenje u Evropskoj ligi, dok će Crvena zvezda i Seltik svoju sreću morati potražiti sljedeće sezone.

Raspored utakmica

U terminu od 18:45 igraju se dvije utakmice: Crvena zvezda – Mančester siti i RB Lajpcig – Jang Bojs. U večernjem terminu, od 21 sat, će se odigrati još šest susreta: Antverp – Barcelona, Atletiko Madrid – Lacio, Borusija Dortmund – PSG, Seltik – Fejenord, Njukasl – Milan i Porto – Šahtar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.