SKRENUO PAŽNJU MNOGIH

"Zmaj" je želja njemačkih velikana: Mora biti pažljiv u izboru

Borusija Dortmund i Ajntraht iz Frankfurta se muče u napadačkom dijelu, a u našem reprezentativcu vide rješenje svojih problema

Demirović: Vrijeme za iskorak. Augsburg

R. Kapetanović

13.12.2023

Bosanskohercegovački reprezentativac i napadač Njemačkog Augsburga, Ermedin Demirović, u posljednje vrijeme pruža odlične partije u Bundesligi.

Ove sezone u Njemačkom prvenstvu Demirović je postigao sedam golova i upisao pet asistencija. Zbog sjajnih partija na terenu skrenuo je pažnju velike Borusije Dortmund i Ajntrahta iz Frankfurta.

Dortmund trenutno igra jako dobro u Ligi prvaka i izborili su nokaut fazu u jako teškoj grupi u kojoj su PSG, Milan i engleski Njukasl.

Promjenljiva forma

Međutim, Borusija u domaćem prvenstvu igra veoma loše i nalaze se na 5. mjestu, iako se na početku sezone očekivala nova utrka s Bajernom za titulu prvaka. Razlog loših rezultata je taj što Borusija trenutno nema golgetera koji bi mogao malo češće postizati golove.

Trenutna odbrana Dortmunda je solidna, ali Borusijini napadači poput Bajno Gitensa (Bynoe-Gittens Jamie), Adejemija, Malena, pa i već starijeg Rojsa (Reus) igraju na nekom polovičnom nivou. 

Borusija je problem napadača pokušala riješiti dovođenjem Niklasa Fulkruga (Niclas Fullkrug), međutim, on se pokazao kao ne baš dobro rješenje.

Nakon svih ovih problema tim iz Dortmunda bi mogao već u januaru po novog napadača, a jedan od kandidata je reprezentativac BiH Ermedin Demirović. Ako bi došlo do realizacije ovog transfera, to bi bio veliki uspjeh kako za Demirovića, tako i za reprezentaciju BiH.

Želi ga Frankfurt

S druge strane Frankfurt je u Konferencijskoj ligi napravio novi iskorak, te će na proljeće igrati nokaut fazu ovog takmičenja. 

U Bundesligi su solidni i trenutno se nalaze na 7. mjestu nakon velike pobjede nad Minhenskim Bayernom (5:1). Ajntraht je odlaskom Kolo Muanija u PSG, te još nekoliko igrača poput Kamade i Lindstroma, ostao desetkovan barem što se tiče napadačkog dijela. 

Dokaz tome je i trenutna forma Frankfurta. Iako prave jako dobre rezultate, i dalje imaju problema u postizanju golova, mada su u prošlom kolu Bundeslige Bajernu "uvalili petardu". Dovođenjem Omara Marmuša (Marmoush) i Ansgara Knaufa, pokušali su barem malo popraviti stanje napadača kluba iz Frankfurta. 

Marmuš se pokazao kao solidno rješenje i često postiže golove za Frankfurt. Međutim, uz Marmuša Ajntrahtu je potreban još jedan golgeter. Uprava ovog kluba bacila je oko na igrača Augsburga Demirovića. Iako u posljednje vrijeme naginje prema odlasku u Dortmund, i dalje postoji šansa da završi u Frankfurtu.

Lider i kapiten

Ermedin Demirović je trenutno kapiten Augsburga i jedan od glavnih lidera ovog njemačkog prvoligaša. Demirović često postiže golove i veliki je ratnik na terenu. Ima 25 godina i možda bi ovo mogla biti velika prilika za novi iskorak u njegovoj karijeri.

Ipak, u ovim trenucima treba biti pažljiv i odabrati pravi klub. Dortmund jeste zagrijan za Ermedina, ali u Dortmundu trenutno ima veliki broj kvalitetnih igrača, koji bi mu defintivno bili konkurencija.

A onda se postavlja pitanje da li bi Demirović odlaskom u Dortmund napravio korak naprijed u karijeri ili ipak korak nazad gubljenjem minutaže. S druge strane, mnogo veću minutažu bi mogao dobijati u Ajntrahtu, jer u klubu trenutno fale igrači na pozicijama koje odgovaraju bh. reprezentativcu.

Demirović je veliki borac i veliki ratnik na terenu, te nema sumnje da bi se uspio nametnuti u obje ekipe, ali u kolikoj mjeri i minutaži, pogotovo u redovima "Milionera".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.