SLAVNI JARNI

Nekadašnji trener Sarajeva više nije selektor U-17 reprezentacije Hrvatske: Smijenjen jer je rekao da će navijati protiv Dinama

HNS je vrlo jasnog stava da za sve hrvatske selektore vrijede viši standardi, naveli su

Robert Jarni. Marko Lukunic / PIXSELL

S. S.

15.2.2024

Nekadašnji trener FK Sarajeva i selektor U-17 reprezentacije Hrvatske Robert Jarni smijenjen je sa te pozicije.

Jarni je dobio otkaz nakon što je HNS potvrdio autentičnost Jarnijeve izjave da će u meču Real Betisa i Dinama u Konferencijskoj ligi navijati za Betis, klub u kojem je igrao od 1995. do 1998. godine.

- Jednoglasnom odlukom Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza, Robert Jarni razriješen je dužnosti selektora U-17 reprezentacije Hrvatske nakon neprimjerenih izjava u medijima.

Izvršni odbor HNS-a podržava pravo svakog pojedinca, pa tako i svakog fudbalera - uključujući reprezentativce - da navija za koji god klub želi, pa i protiv hrvatskih klubova u Evropi, iako se takvo razmišljanje ne smatra poželjnim.

Međutim, HNS je vrlo jasnog stava da za sve hrvatske selektore vrijede viši standardi te da je neprimjereno, nepoželjno i nedopustivo da osoba na čelu jedne hrvatske reprezentacije otvoreno navija protiv bilo kojeg hrvatskog kluba u evropskom takmičenju. Promicanje zajedništva unutar hrvatske fudbalske porodice uslov je bez kojeg se ne može uspješno voditi neka hrvatska selekcija.

Selektori hrvatskih selekcija imaju jasnu zadaću promicati zajedništvo, saradnju, poštovanje i međusobno povjerenje između svih hrvatskih klubova, pa HNS smatra ovakvu odluku jedinom ispravnom kako bi se zaštitilo jedinstvo hrvatske fudbalske porodice."

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.