PRVI TROFEJ U SEZONI

Liverpul osvojio Liga kup golom u 118. minuti i došao do jubileja!

Susret nije obilovao golovima, ali prilike su bile na obje strane

Detalj sa utakmice Liverpul - Čelzi - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
N. H.

25.2.2024

Fudbaleri Čelzija i Liverpula suočili su se u finalu Liga kupa na kultnom Vembliju, a trofej je otišao u ruke "Redsa", nakon što je susret završio rezultatom 0:1 poslije produžetaka. To je 10. trofej u ovom takmičenju za Liverpul.

Tim Jirgena Klopa (Jurgen Klopp) je u ovaj meč ušao znatno oslabljen, s obzirom da je nedostajalo za nekoliko od zvijezda, ali ih to nije spriječilo da pruže i više nego dobru partiju. 

Sve je započelo već u 14. minuti kada je Luis Diaz ušao u šesnaesterac i šutirao, ali je to odlično odbranio golman "Plavaca", Đorđe Petrović. 

Šest minuta kasnije, londonski klub je imao priliku doći u prednost. Kol Palmer (Cole) sa svega nekoliko metara je šutirao, ali je raspoloženi Keleher (Kelleher) odbranio.

Prvi gol, doduše poništeni, došao je u 33. minuti, kada je Džekson (Jackson) pronašao Sterlinga, koji je zatresao mrežu svoje bivše ekipe, ali je Senegalac bio u ofsajdu već u začetku akcije. 

Liverpul je također imao veliku priliku doći do vodstva nedugo nakon toga, ali je stativa spasila "Plavce" nakon udarca Gakpa. 

Drugo poluvrijeme također je obilovalo prilikama. Enzo Fernandez je izašao sam pred golmana, ali se nije dobro snašao i na kraju je pokušao petom, ali je to uradio traljavo.

Došlo je vrijeme i za drugi poništeni gol. Nakon slobodnog udarca u 76. minuti, Virdžil Van Dajk (Virgil Van Dijk) je pogodio sjajno glavom, ali je gol poništen zbog ofsajda u kojem je bio Endo, a koji je pravio blok za njega.

Nakon toga, uslijedila je apsolutna dominacija Čelzija na terenu, a u svim prilikama našao se Konor Galaher (Conor Gallagher). Prvo je pogodio stativu u 76., da bi deset minuta kasnije imao dvije prilike, ali oba puta je bio neprecizan.

Imali su fudbaleri londonskog kluba priliku doći do pobjede i u regularnom dijelu, ali Palmer je ponovo bio neprecizan iz neposredne blizine.

Utakmica je nakon toga otišla u produžetke. Slično kao i na samom početku susreta, Liverpul je bolje ušao i u produžetke. Prijetili su golu, a najviše se istakao pokušaj Eliota (Elliot).

Najbolja prilika došla je u 115. minuti kada je glavom šutirao igrač Liverpula, a Đorđe Petrović u rukometnom stilu odbranio loptu, a onda i uspio smiriti tu loptu.

Ključni trenutak dogodio se u 118. minuti. Van Dajku je možda poništen jedan gol, ali ovaj nije mogao biti poništen. Nizozemac je sjajno skočio poslije kornera i glavom pogodio dalji ugao gola za veliko slavlje svojih saigrača. 

Čelzi je pokušao napraviti nekoliko prilika, ali nisu uspjeli zaprijetiti protivničkom golu. 

Ovo je 10. trofej u Liga kupu za Liverpul, a interesantno je da su posljednji prije ovoga osvojili 2022. protiv istog protivnika. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.