NARATIV JE ČUDO

Svi se dive Liverpulu zbog mlade ekipe u finalu Liga kupa, ali istina je drugačija

"No name" fudbaleri iz akademije donijeli su trofej, a engleski mediji su pohrlili da pjevaju hvalospjeve o njihovom miljeniku, Jirgenu Klopu

Liverpul: Slavili golom Van Dajka u finalu. AP

26.2.2024

Fudbaleri Liverpula su u finalu Liga kupa Engleske pobijedili Čelzi (1:0) golom nizozemskog defanzivca Virdžila van Dajka (Virgil van Dijk) u 118. minuti. 

"Redsi" su se mučili sa izostancima pojedinih zvijezda, pa je trener Jirgen Klop (Jurgen Klopp) bio primoran u igru uvesti neke od nepoznatijih igrača svog kluba. 

Mnogi su se poslije utakmice divili njemačkom stručnjaku koji je koristio mlade igrače, ali istina je ipak malo drugačija od narativa koji se pojavio u nekim medijima. 

Naime, Liverpulova početna postava je u prosjeku imala 25,8 godina, dok je Čelzijeva imala 23,9.

Ono gdje situacija dobija dodatni obrat je kraj susreta. Svi ti "mladi" igrači koji su ušli kod Liverpula doveli su do toga da je njihov prosjek godina iznosio 24,1, što je više od startne postave londonskog kluba. 

Čelzi je završio susret s postavom od 22,6 godina, što je mnogo manje u odnosu na njihovog rivala u finalu. 

Ovaj susret je još jedan dokaz da je narativ vrlo lako kontrolisati. U ovom slučaju je i donekle razumljiv. 

"No name" fudbaleri iz Liverpulove akademije donijeli su trofej Liverpulu protiv igrača koji je Čelzi plaćao stotine miliona eura, a i ovo je posljednja Klopova sezona u Engleskoj, koji je inače veliki uživalac blagonaklonosti engleskih medija. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.