IZGORJELO DO TEMELJA

Na današnji dan zapaljen je stadion Grbavica: Simbol otpora Sarajeva i Željin hram fudbala

Sa tribinom zajedno je izgorilo i nestalo 316 pehara - naveli su iz FK Željezničar

Stadion Grbavica u plamenu. YouTube

Z. K.

4.5.2024

Prije 32 godine na današnji dan agresor je zapalio stadion Grbavica, dom Fudbalskog kluba Željezničar. Vojnici Jugoslavenske narodne armije, koji su se samo nekoliko dana kasnije zvanično preobukli u uniforme novoformirane Vojske Republike Srpske, su u popodnevnim satima 4. maja 1992. godine minirali stadion Grbavica i zapalili zapadnu tribinu koja je izgorjela do temelja.

- Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, Stadion Grbavica ili popularno zvana Dolina ćupova je postala prva borbena linija, a zapadna tribina, prenesena sa stadiona 6. april sa Marijin Dvora prilikom same izgradnje stadiona, zapaljena je, dok je dio stadiona miniran. 

Sa tribinom zajedno je izgorilo i nestalo 316 pehara od čega su 42 pripadala nogometašima, a ostatak ostalim sportskim sekcijama SD Željezničar - naveli su iz FK Željezničar na Facebooku.

Nakon završetka rata stadion Grbavica je u rekordnom roku postao uslovan za igranje, a četiri godine nakon što je do temelja srušen, Željin dom je ugostio prvu utakmicu, gradski derbi protiv Sarajeva.

Danas je stadion Grbavica ljepši nego ikada. Zapadna tribina je renovirana, a izgrađena je i moderna istočna tribina koja je dobila i krov. Travnjak je promijenjen i stadion ispunjava uslove za odigravanje evropskih utakmica kako klubova tako i reprezentacije Bosne i Hercegovine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.