OSTALI SPORTOVI

Ruskim atletičarima prijeti trajna suspenzija

Avaz.ba

7.3.2018

Međunarodna atletska federacija (IAAF) saopćila je da bi Rusija mogla biti trajno suspendirana ako ključne doping-reforme ne budu ispunjene.

Međunarodna atletska federacija suspendirala je Rusiju još u novembru 2015. zbog navodnog dopinga sportista uz podršku države.  

Očekivalo se da će Rusija do novembra 2015. ispuniti reforme koje je odredila Svjetska antidoping-agencija (WADA), ali do toga još nije u potpunosti došlo, navodi IAAF.

Iz Moskve su više puta od tada osporavali da su vodili sistematski doping. 

Rune Andersen, predsjednik radne grupe IAAF-a, koji se, inače, bavi ruskim dopingom, rekao je tokom zasjedanja da nije zadovoljan zbog toga što Rusija nije priznala sistematski doping koji je otkriven i kako nema garancija da se neće ponavljati.

Andersen je kazao da će WADA prije sljedećeg sastanka u julu, ako Rusija ne napravi napredak ka ispunjavanju reformi, razmotriti daljnje mjere.  
To podrazumijeva povlačenje dozvole da se ruski sportisti takmiče kao neutralni u međunarodnoj konkurenciji i preduzimanje potrebnih koraka kako bi se Atletski savez Rusije (RUSAF) isključio iz članstva u IAAF-u.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.