OSTALI SPORTOVI

Mediha Salkić: Ostvarila sam snove, treniram s Tukom, Pezerom i Alićem

D. J.

23.4.2018

Mediha Salkić (19) atletiku je počela trenirati 2010. godine u klubu u rodnom Doboj-Istoku. Bila je učenica 5. razreda kad joj je nastavnik predložio da baci kuglu. Nakon što je pobijedila na prvom takmičenju učenika osnovnih škola, ostala je u ovom sportu.

Već godinu i po je članica Atletskog kluba Zenica, u kojem radi s trenerom Mehmedom Skenderom. Iako na takmičenjima nastupa u disciplinama disk i kugla, ističe da joj je kugla draža.

Veći raspon

- Obje su tehničke discipline, u kojima je potrebna snaga, ali zbog mojih predispozicija, više sam za kuglu. Za disk mi je potreban veći raspon ruku i visina. Kad se takmičim na balkanijadama ili na Evropskom prvenstvu, ja sam najniža, najmanja i najmršavija u konkurenciji i to mi je veliki nedostatak. Moram mnogo više raditi da dostignem njihov rezultat. Zbog toga mi kugla više odgovara – kaže Salkić, juniorska rekorderka Bosne i Hercegovine.

Na nedavno održanom atletskom Kupu u Sarajevu osvojila je prva mjesta u obje discipline.

- Trener je zadovoljan rezultatima. Hici su u kugli išli preko 14 metara, mada se moglo očekivati više. Veoma sam zadovoljna napretkom, rezultati su sve bolji. Kuglu sam u svom matičnom klubu bacala ispod 13 metara, a ovdje sam postavila novi državni rekord. Mada uvijek može bolje, malo me je unazadila povreda skočnog zgloba koju sam imala prošlog oktobra. Sad imam strah od prijestupa – govori Salkić.

U Zenici ima sjajne uvjete za rad.

- Ovdje, u Zenici, imam savršenog trenera i klupske kolege. Sa mnom rade Hamza Alić, Amel Tuka, Mesud Pezer i mnogi drugi. Svi me maksimalno podržavaju, priča Mediha i dodaje:

Živim san

- Na nedavnim pripremama u Beogradu, otišla sam s Alićem i Pezerom u teretanu, završila sam malo prije njih i sjedila i posmatrala ih kako rade. Da mi je neko prije dvije godine rekao da ću raditi s njima, ne bih vjerovala. Ranije mi je bio pojam otići na neko takmičenje kako bih ih gledala dok bacaju, a danas s njima treniram. Živim svoj sportski san – iskrena je Salkić, kojoj je cilj plasman na Olimopijske igre 2020. u Tokiju.

Privlače me policija i vojska

- Na samom početku, kad sam stigla u Zenicu, bilo mi je teško, ali sad je odlično. Ove godine završavam Gimnaziju i mnogo je opcija šta dalje. Iskreno, ne znam gdje ću nastaviti školovanje. Za mene je najviše vezan DIF i mogla bih jednog dana biti profesorica tjelesnog odgoja u školi. U djetinjstvu su me uvijek privlačile policija i vojska, što je čudno za djevojku – ističe Salkić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.