LJEPOTICA I ZVIJER

Ajla Reizbegović: I danas se sjećam treme i osjećaja prije prve borbe

Želi biti ustrajna i svoje snove pretvoriti u stvarnost

Jasmin Alibegović

2.5.2019

Ajla Reizbegović: Ima svoj san - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Ajla Reizbegović (19) već 12 godina aktivno trenira tekvondo u TKD Novi Grad Sarajevo i vlasnica je crnog pojasa. Ajlu su od djetinjstva privlačili borilački sportovi, a rado se prisjetila prvih treninga i takmičenja.  

- Već na prvim treninzima se pojavila ljubav prema tekvondou. Prve korake napravila sam u TDK Zlatni ljiljani dok mi je prvo takmičenje bilo u Hadžićima. I dan danas se sjećam treme i osjećaja prije prve borbe - prisjeća se Ajla.

Za nastupe se sprema svakodnevnim treninzima, a vodi računa i o ishrani.

- Pred veće takmičenje po potrebi dva puta treniram. U ishrani mi je pretežno povrće i zdrava kuhana hrana - ističe Ajla, koja je završila Mašinsku školu u Hadžićima.

Smatra da je tekvondo itekako zapostavljen u BiH te da postoje mnoge predrasude.

- Reprezentativci sami finansiraju takmičenja, troškove snosimo mi takmičari, što je veliki problem za većinu djece u ovoj državi. Također, postoji predrasuda da je tekvondo isključivo za muškarce i općenito svi borilački sportovi, ali na tekvondo sceni ima mnogo ženskih takmičara što zapravo govori suprotno tome - kaže Ajla kojoj je najdraža medalja s Evropskog prvenstva iz Grčke.

Ajla prati i svjetsku tekvondo scenu, a zbog svog izgleda privlači pažnju mnogih muškaraca.

- Trudim se što više da naučim od velikih sportista, uzor mi je Džeid Džons (Jade Jones), predstavnica Velike Britanije. Kao i svakoj djevojci prija mi lijep kompliment, a što se tiče mog tipa muškaraca uglavnom da je sportski tip - otkriva Ajla, koju najviše odmara lagana muzika i razgovor s prijateljima uz šoljicu kafe.

Tajna uspjeha je, kako kaže naša sagovornica, red, rad, upornost i odricanje, a Ajla kao i svaki sportista ima svoj san.

- Cilj i san mi je otići na Olimpijske igre i predstavljati svoju državu. Želim biti ustrajna u sportu, svoje snove pretvoriti u stvarnost, ostvariti se kao osoba i biti uvijek ono što jesam - zaključuje Ajla.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.