BRANILAC TITULE

Kobajaši favorit 68. novogodišnje turneje "Četiri skakaonice"

Trenutno zauzima vodeću poziciju u Svjetskom kupu

Kobajaši: Branilac titule turneje "Četiri skakaonice". AFP

Fena

25.12.2019

Subotnjim kvalifikacijama u njemačkom Oberstdorfu počinje tradicionalna 68. novogodišnja turneja "Četiri skakaonice".

Titulu brani Japanac Rjoju Kobajaši, koji je posljednjih sedmica ušao u pobjedničku formu, u kojoj je bio i prošle zime, kad je osvojio Svjetski kup.  

Dvadesettrogodišnji Japanac zabilježio je na prošlogodišnjoj turneji sve četiri pobjede i postao tek treći skakač u historiji. Prije njega, to je uspjelo još samo Nijemcu Svenu Hanavaldu (Hannawald) i Poljaku Kamilu Stohu (Stoch).

Kobajaši je ove sezone zabilježio dvije pobjede, posljednju prošle sedmice na skakaonici u Engelbergu, a ukupno 15. u karijeri. Trenutno zauzima vodeću poziciju u Svjetskom kupu. 

Reprezentacija Japana će prvi put nakon 28 godina nastupiti bez Norijakija Kasaija, jer 47-godišnji veteran zbog slabih rezultata nije izborio mjesto u ekipi. 

Uz Kobajašija, u favorite se ubrajaju još Austrijanac Štefan Kraft (Stefan), dvostruki pobjednik turneje, Poljak Kamil Stoh te Nijemac Karl Gajger (Geiger).

Novogodišnja turneja počinje kvalifikacijama, koje su na programu 28. decembra od 16:30 sati u Oberstdorfu, u kojem će se dan poslije održati uvodno takmičenje (nedjelja, 17:30 sati). Turneja se nastavlja na skakaonici u njamačkom Garmiš-Partenkirhenu (1. januar/14 sati), a zatim se seli u austrijske centre Inzbruk (4. januara/14) i Bišofshofen (6. januara /17:15).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.