ROLAN GAROS

Francuski tenis dotakao dno: Prvi put nakon 53 godine bez igrača u završnici

Nijednog Francuza među 32 najbolja tenisera Grend slema

Monfis: Razočaravajuća partija 15. tenisera svijeta. TWITTER

E. Ćosić

4.6.2021

Francuski tenis dotakao je dno. Naime, na Rolan Garosu, Grend slemu koji se održava u Parizu i jednom od najvećih turniran a svijetu, nema nijednog domaćeg igrača među 32 najbolja tenisera.

Domaćin je u glavnom žrijebu imao 18 tenisera, a pet dana po početku turnira ostao je bez ijednog igrača. Takvo nešto dogodilo se ranije  još davne 1968. godine. Očajnom skoru Francuza prvo je prethodila eliminacija Gaela Monfisa (Monfils) protiv Mikela Imera (Mikael Ymer) nakon četiri seta (3:1). Francuski teniser je trenutno 15. na ATP listi, a porazio ga je 105. teniser svijeta.

Nakon toga je Rišar Gaske (Richard Gasquet) doživio novi, jubilarni 17. poraz u međusobnom duelu sa Rafaelom Nadalom (3:0). Pobjedom "Kralja šljake" nad Gaskeom značilo je da će Francuska ostati bez svog predstavnika već u 1/16 finala turnira.

Poražavajući rezultat francuskih tenisera postala je tema tamošnjih medija koji traže neophodnu reformu u tenisu i potragu za nekim novim teniserom koji bi bolje predstavljao svoju domovinu. Inače, posljednji Francuz koji je osvojio Rolan Garos bio je Janik Noa (Yannick Noah) davne 1983. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.