U SUSRET EURU 2022.

Predstavljamo protivnike Obrvanovih izabranika u Slovačkoj: Mogu li "Zmajevi" iznenaditi favorite

Naš tim u grupi sa Švedskom, Češkom i Španijom. Jesu li Česi ’jedina’ prilika za prvu pobjedu

Čehe smo pobijedili 16. juna 2019. godine u Ostravi. Arhiva

Piše: Er. B.

4.1.2022

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine će na 15. Evropskom prvenstvu u Mađarskoj i Slovačkoj (od 13. do 30. januara 2022.) imati svoj drugi nastup na smotri najboljih selekcija Starog kontinenta. Naši će igrati u grupi E, a protivnici “Zmajeva” u Bratislavi su Švedska (13. januara - 20:30 sati), Češka (15. januara - 18 sati) i Španija (17. januara - 18 sati).

U nastavku predstavljamo sastave sa kojima će se susresti izabranici Ivice Obrvana.


Švedska

Jedna od najuspješnijih svjetskih rukometnih reprezentacija se poslije desetak godina suše vratila na najviši mogući nivo, ali im još uvijek nedostaju medalje. Osvojili su samo srebro na EP-u 2018. godine i jasno je da su gladni uspjeha. Tim su u kojem dominiraju igrači iz najjačeg klupskog takmičenja na svijetu, njemačke Bundeslige, odakle ih dolaze desetorica. Jako su iskusni, pogotovo Niklas Ekberg (Niclas) sa 189 nastupa za A tim.

- Želimo se boriti za sami vrh na ovom EP-u, ali put do tog nivoa je trnovit. Posebno želimo pobijediti Španiju – rekao je Glen Solberg (Glenn), Norvežanin na klupi Švedske.

Do EP-a će Švedska odigrati dvije prijateljske utakmice sa Nizozemskom u Alingsasu (6. i 8. januara).


Češka

Česi na prvenstvo dolaze sa novim – starim selektorom Rastislavom Trtikom, koji je ekipu vodio na EP 2004. i SP 2005. Imaju jako iskusnu prvu postavu, ali im kao i nama pomalo “šteka” klupa i bit će zanimljivo ko će se tu bolje snaći i izrotirati tim.

- Nismo imali puno vremena da pripremimo i integriramo mlade igrače, tako da manje – više računam na one rukometaše koji su dio reprezentacije dugo godina – izjavio je Trtik.

Desni bek Stanislav Kašparek je bio njihov drugi najbolji strijelac na prethodna dva prvenstva (2018. u Hrvatskoj su ostvarili historijski uspjeh, 6. mjesto), a sad im je najveći adut. Imaju izvrsnog prvog golmana Tomaša Mrkvu koji na ljeto prelazi u Kil.

Česi se nadaju da će u Bratislavi imati podršku navijača, a što će zavisiti prvenstveno od mjera zbog pandemije koronavirusa. Puni su samopouzdanja i nadaju se iznenađenjima protiv Švedske i Španije. Ipak u posljednjem susretu s našim timom su poraženi, i to u Ostravi 16. juna 2019. godine sa 24:23. Ta pobjeda nam je značila i historijski prvi odlazak na EP. Ne bi loše bilo da nam budu i prva pobjeda na EP-u.


Španija

Selektor Žordi (Jordi) Ribera je debi na klupi reprezentacije Španije upisao upravo protiv naše reprezentacije 2. novembra 2016. godine kad su domaćini u Valjadolidu slavili sa 30:21. Bilo je to u okviru kvalifikacija za EP u Poljskoj 2018. godine, a Španija je 14. juna 2017. godine pobijedila i u Skenderiji sa 25:19. Bio je to za njih početak nove ere sa Riberom koji je donio prve dvije titule prvaka Evrope svojoj zemlji, na prvenstvima 2018. i 2020. U finalu 2018. su dobili protivnika iz naše grupe, Švedsku, sa 29:23, a u finalu 2020. Hrvatsku sa 22:20. Samo Švedska je tri puta zaredom osvajala EP. Priliku za taj podvig sad imaju i Španci.

Nedostaju im neki odlični igrači kao što su povrijeđeni Horhe Makeda (Jorge Maqueda), Imanol Garsijandia (Garciandia) i Aleks Dujšebaev (Alex Dujshebaev), iz generacije koja je osvajala titule nema Žulena Aginagaldea (Julen Aguinagalde )i Raula Entreriosa (Entrerrios) koji se oprostio, ali Španija ima dosta širok kadar koji će biti na testu može li potpuno zamijeniti spomenute vedete.

- Stvarno mislim da možemo igrati sa Španijom, ali uz puno sreće i da nam se mnogo stvari poklopi. Švedska je neka druga priča – izjavio je Nikola Prce.

Španija će posljednji test pred EP imati na turniru u Kuenki, a igrat će protiv Japana (6. januara), Irana (7. januara) i Poljske (8. januara).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.