IN MEMORIAM

Preminula atletska legenda, trostruki osvajač olimpijskog zlata

Rođen u Suhumiju u Gruziji, a izrastao je u atletsku legendu

Pobjednik jednog od najatraktivnijih finala u historiji. AFP

G. Š.

4.1.2022

Jedan od najvećih troskokaša svih vremena Viktor Sanejev preminuo je u Sidneju u 76. godini. Rođen u Suhumiju u Gruziji, a izrastao je u atletsku legendu. 

Osvojio tri olimpijska zlata

Iako mu je prva disciplina bio skok u vis, zvjezdani je status dosegao u troskoku u kojem je osvojio tri olimpijska zlata, što nije uspjelo nikome u historiji. Prvo je osvojio u Meksiku 1968. u jednom od najnevjerojatnijih finala u atletskoj historiji.

Već u kvalifikacijama je Italijan Giuseppe Gentile za sedam centimetara popravio svjetski rekord (17,10), a onda je u prvoj seriji finala poletio još 12 centimetara dalje. Sanejev je odgovorio u trećoj seriji, skočivši 17,23, a onda se u četvrtoj u priču uključio i Brazilac Nelson Prudencio, odletjevši još dalje - 17,27. Ni tu nije bio kraj jer je u završnoj seriji Sanejev skočio 17,39, što je bio četvrti svjetski rekord u finalu i peti ukupno na tim Igrama. Osvajao je Sanejev zlatne medalje i 1972. u Minhenu i 1976. u Montrealu, a četiri godine kasnije u Moskvi svojoj je bogatoj kolekciji dodao i srebro.


Trener Dinama

Treći je put svjetski rekord srušio 1972. u rodnom Suhumiju, na mitingu priređenom u njegovu čast. Dvaput je bio evropski prvak na otvorenom, 1969. u Atini i 1974. u Rimu, a čak šest puta, između 1970. i 1977. osvajao je naslove evropskog dvoranskog prvaka.

Umirovio se 1980. nakon moskovskih Igara nakon čega je radio kao trener u Dinamu iz Tbilisija. Kasnije se preselio u Australiju gdje je nastavio raditi kao trener i gdje je ostao do kraja života, prenose SN.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.