DRUGA STRANA SPORTA

Legendarni skijaški skakač Ahonen priznao: Ja sam liječeni alkoholičar koji se bori iz dana u dan

Nadam se da je ovo bio zadnji put da sam posrnuo - objasnio je Finac

Jane Ahonen. AFP

G. Š.

29.1.2022

Veze između skijaša-skakača i alkoholizma imaju dugu historiju, nije nikakva tajna da su mnogi “orlovi” često znali zaviriti u dno čašice. Mati Nikenin (Matti Nykanen), jedan od najvećih u historiji ovog sporta, pobjeđivao je sve redom, ali nije uspio pobijediti svoje probleme s alkoholizmom koji su ga odveli u životnu provaliju u kojoj su se incidenti lijepili jedan za drugi. Slovenski mediji objavili su puno tekstova o problemima svoga velikana Primoža Peterke koji je četiri puta ostajao bez vozačke dozvole zbog vožnje pod utjecajem alkohola. Peterka je danas teško prepoznatljiv, a o svojim problemima ne voli previše govoriti, pišu SN.


Potražio pomoć

Sasvim drugačiji stav ovih je dana zauzeo još jedan legendarni skakač. Jane Ahonen (Janne), koji je rekordnih pet puta osvajao Novogodišnju turneju Četiri skakaonice, gostovao je na finskoj televizijskoj postaji "Yle" i u društvu nekadašnjeg hokejaša Marka Jantunena sasvim otvoreno progovorio o svojim problemima s alkoholizmom. Priznao je da je, nakon što je osam godina bio čist, u proljeće prošle godine posrnuo.

- Ja sam liječeni alkoholičar koji se bori iz dana u dan. Godine 2013. sam potpuno samostalno donio odluku da ću prestati piti. Shvatio sam da je sve izmaklo kontroli. Iako su me drugi malo pritiskali, odlučio sam da mi je dosta, ali u isto vrijeme nisam osjećao da mi treba ikakva pomoć u tome - ispričao je Ahonen.

Otkrio je da je izdržao dva puna olimpijska ciklusa bez kapi alkohola prije nego što je ponovno počeo piti. Za to vrijeme nikada nije tražio pomoć i nije liječio od alkoholizma.

- Prošlog proljeća dogodilo mi se da se limenka lagano otvorila. Mislio sam da se neće dogoditi ništa loše ako popijem pivo do kraja. Što je jedno pivo s prijateljima, pa čak i ako si malo pripit, nije to ništa. Mislio sam da sam zreo, mudar i da sam već naučio lekciju. I da se ništa loše ne može dogoditi. No, ubrzo sam bio u istom stanju kao prije osam godina. Ništa nije bilo drugačije.

Srećom, ovaj put je shvatio da mora potražiti pomoć.

- Shvatio sam da nema ništa loše u tome da budem malo skromniji, pa sam potražio pomoć. I od tada je dobivam. Borim se da ostanem trijezan iz dana u dan. Nadam se da je ovo bio zadnji put da sam posrnuo - objasnio je Ahonen.

Jane Ahonen. Arhiva

Skakanje nakon opijanja

Pričalo se za njega još u najboljim danima karijere da voli zaviriti preduboko u čašu, ali tek je u biografiji “Kraljevski orao” prvi put otvoreno progovorio o svojim problemima. Prisjetio se tada i kako je mamuran 2005. na Planici, nakon cjelonoćnog opijanja, skočio 240 metara i pri doskoku teško pao.

- Prvo smo popili paket piva u hotelu, a onda smo obišli sve moguće barove u Kranjskoj Gori. Prije tog skoka boljelo me cijelo tijelo. Bio sam mamuran i nisam se mogao koncentrirati. Zaudarao sam na alkohol, ali nisam htio da trener zna što sam napravio. Kad sam pao i kad su liječnici dotrčali do mene, pokušao sam pobjeći jer sam se bojao nalaza krvi. Bio sam glup - opisao je u knjizi.

Dotaknuo se te priče i u spomenutoj emisiji u kojoj je gostovao.

- Danas mi nije nimalo ugodno gledati taj skok - priznao je.

Alkoholizam je bio prilično česta pojava u skijaškim skokovima, ne skriva to ni Ahonen.

- Skijaški skokovi su se uvijek smatrali sportom za hrabre, a prije 10-20 godina mi koji smo bili bolji doživljavali smo sebe kao rock zvijezde.

Za kraj je poručio kako ovisnik sam mora pronaći želju za oporavkom.

- Sve dok ste sebični i ne marite za druge, nećete potražiti pomoć.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.