SPORTSKA BORILIŠTA ZOI

Tri takmičarske zone u rasponu od 200 kilometara

Novoizgrađena međugradska željeznica prevozit će takmičare na sva ta tri mjesta održavanja Igara za samo jedan sat vožnje

Sportska borilišta u Pekingu. OKBiH

Piše: Er. B.

4.2.2022

Dvadeset i četvrte Zimske olimpijske igre (ZOI) će se održati na tri lokacije, u Pekingu, zatim distriktu Janking, udaljenom oko 90 kilometara od centra Pekinga, i gradu Žangdžijaku, smještenom oko 190 kilometara sjeverozapadno od glavnog grada Kine.


Peking zona

Sve tri zone će imati svoja olimpijska sela. Organizatori su najavili da će svih 26 borilišta (uključujući i objekte za trening) biti napajano obnovljivim izvorima energije. Novoizgrađena međugradska željeznica takmičare će prevoziti na sva ta tri mjesta održavanja ZOI za samo jedan sat vožnje.

Ceremonija otvaranja i zatvaranja ZOI bit će održana na Nacionalnom stadionu u Pekingu, poznatom i kao “Ptičije gnijezdo”, naslijeđenom od ljetnih Olimpijskih igara 2008. godine, koje su, također, tu imale svečano otvaranje i zatvaranje.

To je stadion na kojem se ovog puta neće održavati takmičenja, ali koji pamtimo po lijepom, jer je Amel Tuka tu osvojio prvu medalju (bronzu) za našu zemlju na jednom atletskom SP-u, onom u Pekingu 2015. godine.

Takmičenja u hokeju na ledu će se održavati u Nacionalnoj zatvorenoj dvorani i Vukesong sportskom centru. Nacionalna dvorana ima nadimak “Lepeza” zbog sličnosti u dizajnu s tradicionalnom kineskom lepezom.

Arena je izgrađena za Ljetne olimpijske igre 2008. godine, gdje je bila mjesto održavanja takmičenja u ritmičkoj gimnastici, trambulini i rukometu.

Vukesong sportski centar je, nakon košarkaškog turnira na Olimpijadi 2008. godine, korišten kao višenamjenska arena. Ima kapacitet od 18.000 gledalaca.


Žangdžiku je popularno kinesko skijalište, udaljeno 190 kilometara sjeverozapadno od Pekinga. OKBiH

Ostale arene

Nacionalni vodeni centar je kultno borilište koje je naslijeđeno od Igara 2008. godine, a koristit će se za takmičenja u boćanju na ledu. U kombinaciji sa svojim kockastim dizajnom, dobilo je nadimak “Vodena kocka”. Za potrebe ove olimpijade „Vodena kocka“ je pretvorena u “Ledenu kocku” i nakon Igara će se nastaviti koristiti kako za zimske tako i za ljetne sportove, zavisno od godišnjeg doba.

Nacionalna dvorana za brzo klizanje je jedino novo borilište u Olimpijskom parku, izgrađenom za Igre 2008. Nosi nadimak “Ledena traka” i ugostit će takmičare u brzom klizanju. Glavna dvorana će se koristiti za brzo i umjetničko klizanje. Izgrađena je 1968. godine i bila je domaćin više bitnih sportskih događaja, uključujući i jedan od prvih NBA mečeva u Kini 2004. godine.

„Big Air Šougang“ je unikatno borilište koje će ugostiti takmičenja u slobodnom skijanju i daskanju na snijegu (disciplina Big Air). Izgrađeno je na mjestu bivšeg rudnika željeza, a smješteno je između četiri industrijska tornja za hlađenje. Prvo je ovakve vrste u svijetu.

Janking zona

Janking je planinsko predgrađe kineske prijestonice, prepuno toplih izvora, nacionalnih parkova, skijališta i mjesto gdje se nalazi Badaling dio Kineskog zida. Tamo će biti organizirana takmičenja u alpskom skijanju te sankaškim sportovima: bob, skeleton i sankanje.

Dva su glavna borilišta u Jankingu: Nacionalni sankaški centar, gdje će se održavati takmičenja u bobu, skeletonu i sankanju, te Nacionalni alpski skijaški centar za takmičenja u alpskom skijanju. Nacionalni sankaški centar je prva sankaška staza u Kini i tek treća u Aziji. Centar nudi kapacitet od 2.000 sjedećih mjesta, uz 8.000 stajaćih. Nacionalni alpski skijaški centar se sastoji od sedam staza, s najvećim vertikalnim padom, koji doseže 900 metara. Ovo borilište ima kapacitet od 5.000 sjedećih i 3.500 stajaćih mjesta za gledaoce.

Žangdžiku zona

Žangdžiku je popularno kinesko skijalište, udaljeno 190 kilometara sjeverozapadno od Pekinga. Tu će se održavati većina skijaških i snoubordaških događaja na ZOI, uključujući slobodni stil, kros-kantri, skijaške skokove, nordijsku kombinaciju i biatlon.

Nacionalni biatlon centar ugostit će biatlon takmičenja, Nacionalni centar za skijaške skokove bit će domaćin skijaškim skokovima i skijaškim skokovima u nordijskom kombiniranom stilu, dok će Nacionalni kros-kantri centar biti poprište za kros-kantri i nordijsku kombinaciju. Genting snježni park će ugostiti skijanje slobodnim stilom i snoubording discipline (osim Big Air). Park će imati dva odvojena mjesta - Park A, za skijanje slobodnim stilom, i Park B, za snoubording - svaki će imati kapacitet da primi oko 7.500 posmatrača.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.