ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE

Vlhova odustala od daljnjeg nastupa u Pekingu: Snježna mećava zaustavila spustašice

Trijumfom u slalomu 26-godišnja Vlhova je donijela Slovačkoj prvu olimpijsku medalju u alpskom skijanju, ali je udarac u lijevi skočni zglob spriječio u nastupu u preostale dvije discipline

Petra Vlhova. AFP

Avaz.ba

13.2.2022

Slovačka skijašica Petra Vlhova, nova olimpijska pobjednica u slalomu, odustala je od daljnjeg nastupa na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu zbog povrede lijevog skočnog zgloba, objavila je francuska agencija AFP.


Veliki globus

Trijumfom u slalomu 26-godišnja Vlhova je donijela Slovačkoj prvu olimpijsku medalju u alpskom skijanju, ali je udarac u lijevi skočni zglob spriječio u nastupu u preostale dvije discipline, spustu i alpskoj kombinaciji u kojoj je jedna od najboljih skijašica svijeta aktualna svjetska viceprvakinja.

Prema izjavi njenog brata Borisa, Petra je odlučila dati prednost oporavku kako bi se što bolje pripremila za ostatak sezone i nadolazeća takmičenja u Svjetskom kupu u kojem Slovakinja brani Veliki kristalni globus osvojen prošle godine. Ona je u ovom trenutku druga sa samo 17 bodova zaostatka za vodećom Amerikankom Šifrin (Mikaela Shiffrin) koja je na ZOI u Pekingu doživjela težak psihološki udarac, nakon odustajanja u veleslalomskoj i slalomskoj trci.


Ženski spust u utorak

Inače, drugi trening ženskog spusta na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu otkazan je danas zbog snježnih padalina, no muški veleslalom se ipak održao na stazi "Yanqing", saopćeno je iz Međunarodna skijaška federacija (FIS).

Trening skijašica je trebao početi u 2 sata po našem vremenu, no velika količina novog snijega i sniježna mećava onemogućila je trening. Još jedan trening zakazan je u ponedjeljak, a ženski spust je na programu u utorak ujutro, prenose SN.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.