RUKOMET

Admir Ahmetašević za "Avaz": Grčku možemo proći, a i Crna Gora je ranjiva

Pojavilo se nekoliko ekipa koje su pokazale zanimanje, a Švicarci su bili najkonkretniji

Ahmetašević: Žao mi je što nisam mogao doprinijeti i pomoći reprezentaciji. Arhiva

Piše: Er. Bijedić

14.2.2022

Jedan od bosanskohercegovačkih reprezentativaca koji je bio među pozitivnim na koronavirus uoči odlaska na Evropsko prvenstvo, golman Admir Ahmetašević, prije nekoliko dana potpisao je ugovor sa švicarskim Vinterturom.


Ugovor do 2025.

Nije imao sreće da nastupi na EP-u, ali je sad dogovorio angažman koji bi mu trebao donijeti više prostora u igri, nego je to slučaj ove sezone u poljskoj Visli. Ahmetašević je potpisao ugovor do 2025. godine, a u Švicarsku seli na ljeto.

- Zadovoljan sam Vislom kao klubom, radom u toj sredini i profesionalizmom. Međutim, postoji pravilo gdje dva Poljaka moraju biti konstantno na terenu, a mi imamo većinu stranaca u ekipi, tako da nisam dobio preveliku priliku ovdje, što mi se nije svidjelo. Mislim da sam još uvijek relativno mlad golman i da mi je najpotrebnije da imam vrijeme u igri, na terenu, tako da sam se dogovorio da će me klub na kraju sezone pustiti - rekao je Admir Ahmetašević, koji je rođen 6. maja 1994. godine.

- Pojavilo se nekoliko ekipa koje su pokazale zanimanje, a Vintertur je bio najkonkretniji. Također njihov trener Goran Cvetković me jako želio. To je prevagnulo, a i ja sam vidio u tom klubu neku nadu i osjetio priliku da ostvarim značajniju minutažu. To je dobar klub koji se bori za titulu, aktuelni su prvaci Švicarske. Posjetio sam grad, dvoranu, pričao sa trenerom koji u meni vidi člana kostura njihovog tima, tako da je to bio realan izbor i dobra opcija za mene.


Admir Ahmetašević. Arhiva

Žrijeb baraža

Loše mu se ove zime poklopilo i sa reprezentacijom. Uoči leta za Bratislavu je uslijedio šok sa pozitivnim nalazom na koronavirus.

- Nemam izgleda sreće u zadnje vrijeme. Proveo sam sva tri pripremna ciklusa sa reprezentacijom, od 19. decembra do 10. januara kad sam prvi put bio pozitivan, odnosno dan prije polaska na EP. Tako sam ostao bez nastupa, a nisam imao nikakvih simptoma. Već dan kasnije kad je reprezentacija otputovala sam imao negativan PCR. Žao mi je što nisam mogao doprinijeti i pomoći reprezentaciji – ističe Admir.

Reprezentacija BiH već 16./17. marta igra predbaraž sa Grčkom u gostima, potom revanš 19./20. marta u Bugojnu. Ukoliko prođemo Grčku u baražu ćemo se za SP boriti protiv Crne Gore, a ove utakmice su na rasporedu 13./14. aprila i revanš 16./17. aprila.

- Žrijeb je takav kakav jeste. Može se na prvu činiti lagan, ali grčki rukomet se diže, imaju klub u Evropa ligi, sigurno ih ne možemo potcijeniti. Ali trebamo se boriti i pokazati kvalitet. Mislim da ih realno možemo proći i nadam se da će se tako desiti. Crnu Goru smo svi gledali na Euru gdje su bili u velikom uzletu i formi, baš respektabilna reprezentacija, ali nije nepobjediva i neranjiva. Ne trebamo se sigurno plašiti, već pokazati kvalitet - zaključio je Admir Ahmetašević.

Dublji trag

Ahmetašević je imao zanimljiv rukometni put, direktno iz Gračanice je prešao u španski Puente Genil i odigrao dvije dobre sezone pa ga je španski stručnjak Ćavi (Xavi) Sabate povukao u Vislu prošlog ljeta.

- Ostajem tu do kraja sezone, mislim da ću moći pomoći, dosta prilike sam imao u Evropa ligi gdje sam dobivao više minuta u igri i nastupao. Trudit ću se i raditi kako bih ostavio što dublji trag u Visli - izjavio je Admir.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.