PRIJATELJSKE ZEMLJE

Predsjednik Rukometnog saveza Crne Gore Petar Kapisoda za "Avaz": Sarajevo je moj drugi dom

Bosna je bila redovni učesnik Lige prvaka tih godina, respektabilan klub na evropskoj mapi, kako igrački, tako i organizaciono, kaže Kapisoda

Kapisoda: Predsjednik Rukometnog saveza Crne Gore od 2019. godine. Agencije

Piše: Emir Ćosić

18.6.2022

Fudbalska utakmica, atmosfera uoči meča, ali i akcije navijača, zanimljivo zadirkivanje pokazalo je da su Crna Gora i BiH prijateljske zemlje

Nakon što su se navijači iz Bosne i Hercegovine našli u teškoj situaciji kada im je zapaljen kombi, Crnogorci su kao pravi domaćini ugostili prijatelje iz BiH. Identično se najavljuje za revanš susret, kada će bh. navijači ugostiti pristalice crnogorske reprezentacije.



Crnogorci pokazali pravo lice

Nema dileme da će se Crnogorci osjećati kao kod kuće. Zna to legendarni rukometaš, a sada predsjednik Rukometnog saveza Crne Gore Petar Kapisoda, koji je proveo šest godina u Sarajevu, igrajući za RK Bosna.

- Mislim da je Crna Gora pokazala ono pravo lice, poštovanje prema gostujućim navijačima, uz neodoljivi crnogorski (cetinjski) humor. Drago mi je što je sam taj čin tako odjeknuo i to je pravi način kako bi trebalo dočekivati i ispraćati goste. Posebno sam ponosan na činjenicu što je navijačka grupa "Ultra Crna Gora" imala gest koji je za svako poštovanje.

Ali kada bi poznavali te momke, kao što ih ja poznajem, onda vas to svakako ne bi začudilo. Sve što se dešavalo prije, tokom i nakon meča u Podgorici, potvrda je da i u ovom regionu, možemo da razvijamo najbolje odnose i da budemo susjedi za primjer - rekao je Petar Kapisoda za portal "Avaza".

Kapisoda u dresu sarajevske Bosne. Arhiv

Sarajevo je moj drugi dom

Neke od najljepših godina svoje bogate karijere proveo je u Sarajevu.

- Sarajevo je moj drugi dom, godine koje sam proveo u tom gradu, pamtim kao neke od najljepših u karijeri, jer sam dočekan kao najrođeniji. Poželio bih svakom sportisti da doživi gostoprimstvo koje sam imao kao Crnogorac u Sarajevu. Uvijek ću se rado vraćati u taj grad - istakao je Kapisoda.

Prisjetio se nastupa za RK Bosna. Sa sarajevskim "Studentima" je punio Skenderiju i bio redovan učesnik Lige prvaka. To su bili zlatni dani Bosne, a Kapisoda je bio jedan od najvažnijih igrača i kapiten tima.

- Bosna je bila redovni učesnik Lige prvaka tih godina, respektabilan klub na evropskoj mapi, kako igrački, tako i organizaciono. Sjećam se pune "Skenderije", skandiranja navijača, uživao sam da igram u toj atmosferi. Volio bih da se ta atmosfera ponovi, jer Sarajlije zaslužuju da gledaju dobar rukomet. Kao kapiten trudio sam se da dajem sve od sebe i drago mi je što su navijači to prepoznali i zapamtili - priča Kapisoda.

Podneblje dobrih igrača

Inače, rukomet u Bosni i Hercegovini se promijenio otkako je Kapisoda napustio "Studente" 2011. godine. Naši timovi više nemaju učesnika u Ligi prvaka, nisu ni mapi u regionalnoj SEHA ligi, a svoje "evropske puteve" završe u prvim pretkolima kvalifikacija.

- Pratim rezultate Bosne i situaciju u regionalnom rukometu. Žao mi je što to čujem, jer je Bosna podneblje koje je uvijek davalo puno dobrih igrača. Iskreno se nadam da će situacija da se popravi, jer Bosna kao država zaslužuje jaku reprezentaciju, koja bi mogla da bude redovan učesnik velikih takmičenja, na osnovu kvaliteta igrača. Naravno, ostao sam u kontaktu sa pojedinim saigračima iz tog vremena, uvijek mi je drago da ih čujem i vidim - poručio je Kapisoda.

Petar Kapisoda je 2011. napustio Bosnu, a 2013. je završio igračku karijeru, da bi 2019. godine stupio na poziciji predsjednika Rukometnog saveza Crne Gore. Odlično se snalazi na toj poziciji, o čemu najbolje govore rezultati - Crna Gora je prošle godine bila jedina država sa prostora bivše Jugoslavije koja je imala predstavnika na Olimpijskim igrama.

- Gotovo sve selekcije su se plasirale na svjetska i evropska prvenstva u svojim uzrastima. Za jednu malu državu, sa malom bazom igračica i igrača, za federaciju sa skromnim budžetom, taj uspjeh je ravan čudu.

Organizacija kao poslovni izazov uvijek me privlačila. S obzirom na to da sam kao igrač i kapiten, prošao sve, vrlo dobro poznajem prilike i sistem kojem pripadam. Interesantno je da sam i dalje jedan od najmlađih predsjednika neke nacionalne federacije u Evropi. Poslije skoro četiri godine, mogu da kažem da smo imali dobre rezultate, koji su prepoznati ne samo u Crnoj Gori, već i širom Evrope - pojasnio je Kapisoda.

Brat kojeg mi je sport dao

Inače, osim fudbalskog okršaja, Crnu Goru i BiH očekuje i rukometni duel u okviru kvalifkacija za EURO 2024.

- Jako dobro poznajem Bosnu i Hercegovinu, bez obzira na to u kojem sastavu nastupa, to je nezgodan protivnik, ne samo za Crnu Goru, već i za bilo koju drugu selekciju u Evropi i svijetu. Bosna je u proteklim godinama znala da savlada i renomirane selekcije, pa mislim da nas u oba duela očekuju neizvjesne i teške utakmice, naročito zbog činjenice da javnost očekuje čuda od nas poslije 11. mjesta na posljednjem prvenstvu Evrope - odgovorio je Kapisoda.

Upitali smo ga da izdvoji jednog rukometaša reprezentacije Bosne i Hercegovine.

- Uvijek i za sva vremena će to biti Terza (Mirsad Terzić). To je brat kojeg mi je sport dao...

Kapisoda se nada da će, ako ne u skorijem periodu, onda u septembru posjetiti Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo. Naravno, najavio je i da će biti gost kada Crna Gora bude igrala kvalifikacioni meč sa "Zmajevima" za Evropsko prvenstvo 2024. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.