SJEDEĆA ODBOJKA

Mirzet Duran i Nedžad Salkić će dobiti visokokvalitetne proteze

Vrlo sam aktivan, u svakodnevnom životu i u sportu. Kako bi proteza zadovoljila moje potrebe, prije svega mora biti udobna, s kvalitetnim komponentama koje mi omogućuju lako nošenje ovog pomagala, rekao je Duran

Mirzet Duran i Nedžad Salkić. OKI Fantomi

Piše: G. Š.

4.11.2022

Kapiten Odbojkaškog kluba Fantomi i reprezentativac BiH u sjedećoj odbojci Mirzet Duran i pomoćni trener bh. reprezentacije u sjedećoj odbojci Nedžad Salkić su među 16 žrtava mina koji će do kraja godine dobiti visokokvalitetne proteze, u skladu sa njihovim potrebama, razini aktivnosti i dobi.


Svjetsko prvenstvo

Ova dvojica sportista će nastupiti na Svjetskom prvenstvu u sjedećoj odbojci za muškarce i žene koje počinje danas u Sarajevu i traje do 11. novembra 2022. godine.

Iza obojice spotrista kriju se teške lične priče koje prate put dvojice mladih ljudi. Jedan kao dijete, a drugi kao mladić, obojica su usljed eksplozije mine ostali bez nogu. Nakon ranjavanja i amputacije prošli su kroz period prilagodbe na invaliditet i izrade prvih proteza. Proces rehabilitacije i resocijalizacije bio je jedan od najtežih procesa, ali je uključivanje u sport imalo odličan učinak na Mirzeta i Nedžada, jer sport otklanja osjećaj bespomoćnosti i napuštenosti, jača osjećaj pripadnosti zajednici i povećava samopouzdanje.

Mirzet se sjedećom odbojkom počeo baviti kao dječarac, igrajući u sarajevskoj klubu sjedeće odbojke, dok je Nedžad sjedeću odbojku igrao u Zenici, a kasnije i kao reprezentativac. Obojica su ponosni vlasnici olimpijskih medalja, te odličja sa brojnih svjetskih i europskih prvenstava.

- Vrlo sam aktivan, u svakodnevnom životu i u sportu. Kako bi proteza zadovoljila moje potrebe, prije svega mora biti udobna, s kvalitetnim komponentama koje mi omogućuju lako nošenje ovog pomagala. Estetika mi je također jako bitna. Sve je to prepoznato u ovom projektu. Ne mogu si priuštiti ovu vrstu proteze i stoga sam jako zahvalan, rekao je Duran.

Sjedeća odbojka u Bosni i Hercegovini bilježi izvanredne rezultate u svijetu. Reprezentativci Bosne i Hercegovine ovim sportom se ne bave profesionalno, već isključivo vođeni ljubavlju, entuzijazmom i željom da pokažu kako invaliditet nije postavio granice njihovih fizičkih i psihičkih sposobnosti.


Dodatna podrška

Selekcija Bosne i Hercegovine će kao domaćin ovog prvenstva sigurno pružiti odličnu igru i ostvariti vrhunske rezultate.

- Dat ćemo sve od sebe na ovom prvenstvu, stručni tim i svi igrači. A uz ovu dodatnu podrška i motivaciju, poput pomoći u izradi izvrsnih proteza od strane Savezne Republike Njemačke, samo nam je nebo granica. Hvala vam od srca - poruka je Salkića.

Odgovarajuće proteze bh. sportisti dobit će u sklopu projekta pomoći žrtvama mina kojeg finansira Savezna Republika Njemačka putem Ambasade Savezne Republike Njemačke u Sarajevu, a koja podržava žrtve mina u Bosni i Hercegovini.

Prošle je godine Savezna Republika Njemačka podržala izradu 60 proteza, a pozitivni odjeci tog projekta prisutni su i danas kroz razgovore s korisnicima. Nositelj projekta je Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u Bosni i Hercegovini.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.