AMAR AMITOVIĆ

Kakanjac igra za reprezentaciju SAD na Svjetskom prvenstvu, otkrio za "Avaz" otkud tamo i šta se može očekivati od njih

Što se tiče reprezentacije SAD-a, tim je sastavljen od profesionalaca koji igraju u Evropi, nema niti jedan igrač da igra u domaćem prvenstvu, kazao je

Amar Alitović: Rukomet se brzo razvija u SAD-u. Facebook

Piše: S. Spahić

5.1.2023

Amar Amitović, rukometaš Krivaje iz Zavidovića, igrat će na Svjetskom prvenstvu u rukometu za reprezentaciju Sjedinjenih Američkih Država.

Iako je ranije bio slučaj da igrači iz Bosne i Hercegovine igraju za susjedne zemlje ili reprezentaciju Katara, ovo je vjerovatno prvi slučaj da igrač iz naše države igra u reprezentaciji Sjedinjenih Američkih Država.

Otkud ovaj Kakanjac u ovoj državi, koja nije toliko poznata po rukometu, kakav se rukomet igra u toj državi i kakva su očekivanja od Svjetskog prvenstva govorio je Amitović za portal "Avaza" dok je čekao drugi let iz Beča za okupljanje reprezentacije.

Brzo se razvija rukomet

- Ja sam rođen u SAD-u, tako sam stekao i državljanstvo, poslije šest-sedam godina života preselio sam se u Bosnu i Hercegovinu, jer su mi roditelji iz BiH. Što se tiče poziva, pratili su me duži vremenski period, preko lajvova su pratili našu ligu i neke turnire gdje sam ostavio dobar dojam te pokazao se kako bi dobio poziv. Ranije sam igrao za mlađe kategorije i evo već dvije godine igram za seniorsku reprezentaciju - govori Amitović za portal "Avaza".

Upitan da li je bilo poziva da igra za reprezentaciju BiH, on je kazao:

- Poziva je bilo, ali to je već bilo kasno. Bio je jedan poziv za juniorsko okupljanje, a već sam igrao tada za reprezentaciju SAD-a - kazao je za "Avaz".

Nakon toga je govorio i šta se može očekivati od reprezentacije SAD-a.

- Rukomet se baš brzo razvija u SAD-u i veliki je novac uložen. Što se tiče reprezentacije, tim je sastavljen od profesionalaca koji igraju u Evropi, nema niti jedan igrač da igra u SAD-u. Pretežno je riječ o Amerikancima koji imaju dvojno državljanstvo, pa su se odlučili da igraju za SAD - istakao je Amitović za "Avaz".

Nada se prolazu dalje

Pojašnjava i da nije jedini igrač s ovih prostora u toj reprezentaciji.

- U juniorskoj selekciji ima još jedan igrač iz BiH, a sa naših prostora u seniorskoj tu je Domagoj Sršen, poznato rukometno ime, nekadašnji igrač Zagreba i Brest Meškova - rekao je Amitović.

Sjedinjene Američke Države se nalaze u grupi s Hrvatskom, Egiptom i Marokom, a tri reprezentacije prolaze dalje. 

- Pa naša šansa je u prvoj utakmici protiv Maroka, analizirali smo većinu njihovih utakmica, spremali smo se i mislim da nakon pokazanih kvalifikacija protiv Kube, koja je jedna od ozbiljnih rukometnih reprezentacija, a imaju dosta igrača u Evropi, pokazali smo da se možemo nositi sa jako dobrim protivnicima. Šansu za naš prolaz vidimo u prvom meču, a protiv Egipta i Hrvatske ćemo pokušati da se pokažemo u najboljem svjetlu i da pokušamo napraviti iznenađenje - zaključio je Amitović za portal "Avaza".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.