OD 31. MARTA

Atletika zabranila transrodnim osobama takmičenje u ženskoj konkurenciji

Međunarodni atletski savez (World Athletics) je objavio promjenu pravila prema kojoj transrodnim osobama više neće biti dopušteno natjecanje

Sebastijan Koe: Predsjednik krovnog tijela atletike. AP

N. H.

24.3.2023

Međunarodni atletski savez (World Athletics) je objavio promjenu pravila prema kojoj transrodnim osobama više neće biti dopušteno takmičenje u ženskoj konkurenciji ako su prošle muški pubertet. Odluka vrijedi od 31. marta.

Teške odluke

- Odluke su uvijek teške kad uključuju različite potrebe i prava između različitih grupa, ali zadržat ćemo stajalište da moramo očuvati poštene uvjete za sve iznad svega - rekao je u saopćenju Sebastijan Koe, predsjednik krovnog tijela svjetske atletike.

Postoji šansa za promjene

- Vodit ćemo se znanošću o fizičkim izvedbama i muškoj prednosti, koja će se neizbježno razviti u nadolazećim godinama. Kako budemo dobivali nove dokaze, razmotrit ćemo svoje stajalište, ali vjerujemo da je integritet ženske kategorije u atletici najvažniji - rekao je Koe i dodao da to ne znači "ne zauvijek".

Neke LGBTQ udruge već su objavile poruke u kojima je vidno razočarenje zbog ove odluke i pozivaju se na tekst iz časopisa Sports Medicine iz 2017., koje na temelju nekoliko studija tvrdi da transrodne osobe nemaju atletsku prednost nad ostalima i da su zabrane diskriminatorne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.