BH. ALPINISTA

Cvitanušić krenuo u pohod na Mont Everest

Prvo će ići do baznog mjesta u kojem će proći potrebne treninge i proces aklimatizacije

Cvitanušić: Krenuo na Mont Everest. Screenshot/Facebook

N. H.

31.3.2023

Najpoznatiji bosanskohercegovački alpinista Tomislav Cvitanušić je krenuo na put ka vrhu Mont Everesta. 

On će prvo krenuti do baznog mjesta kako bi prošao sve potrebne treninge i procese aklimatizacije. 

Na vrh će se penjati sam, odnosno u paru sa Šerpasom, ali bez drugih članova, jer mu se tako povećavaju šanse da uspije postići svoj cilj. 

- Cijelo vrijeme postajali smo sve svjesniji Himalaja. Ta golema planinska masa kao da nosi neku posebnu snagu u sebi. I Alpe su snažne, i Dinara, i svako gorje posjeduje nešto snažno, elementarno, što čovjek osjeća i što formira karakter ljudi koji dolaze ili žive u tom gorju. Svako gorje je posebno. No Himalaya je ipak nešto najposebnije. Svi već znamo da je Himalaya najveći i najviši planinski lanac. 

Taj 2400 kilometara dugačak polukrug s visinama vrhova od po šest, sedam ili osam kilometara i gotovo devet kilometara visokim Mount Everestom. No takve informacije pripadaju statistici. Prema toj logici vrhovi Himalaya su tri puta viši od vrhova Triglava, no u osjećajnom smislu ti vrhovi su trideset puta viši! Oni su beskonačno visoki! Čovjek je zapanjen pred tom velebnošću. Teško je to opisati. Možda takove gigantske gromade sadrže u sebi neke magnetske rude, možda te visine stvaraju elektromagnetske vibracije. Neko znanstveno objašnjenje mora postojati. 

Uspinjati se Himalayom u duši osjećajnog čovjeka stvara neopisive osjećaje ništavila, ushićenja, sreće, nadahnuća, smisla i besmisla. Ipak najjači osjećaj bio je osjećaj nekog obećanja, nekog sveopćeg očekivanja. Kako smo se primicali vrhu tako je i rastao taj osjećaj. – stoji u opisu fotografije Tomislava Cvitanušića, podsjećajući na poznati putopis Željka Malnara i Borne Bebeka "U potrazi za staklenim gradom".

Podsjećamo, Mont Everestu se najviši vrh nalazi na 8.848 metara nadmorske visine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.