OLIMPIJSKE IGRE U PARIZU

Francuzi uvode novu tradiciju u nošenju olimpijskog plamena

Olimpijski plamen će biti nošen od maja do jula 2024. godine

Olimpijada u Parizu. AP

N. H.

31.5.2023

Olimpijski plamen će od maja do jula 2024. godine nositi 10.000 ljudi, objavili su organizatori Olimpijskih igara u Parizu na konferenciji za medije.

Plivački prvaci Laura i Floran Manadu (Florent Manadou) te atletičar Dimitri Pavad (Pavade) i paratriatlonka Mona Fransis (Francis) izabrani su za kapitene ove štafete olimpijske baklje.

Plamen, koji će prema tradiciji biti zapaljen u grčkoj Olimpiji, stići će na francusko tlo preko mora u Marseju 8. maja 2024. godine. Nakon toga će započeti svoje putovanje Francuskom, koje će trajati do 26. jula 2024. godine, kada će svečano biti otvorene Igre u Parizu, dodaje organizacijski odbor. 

Svaki nosilac baklje nosit će plamen otprilike četiri minute na udaljenosti od 200 metara. Jednu trećinu nosilaca će odabrati odbor i sportski pokret, drugu trećinu sponzor štafete, a zadnju trećinu ostali partneri Olimpijskih igara.

Velika većina nosilaca olimpijske baklje bit će poznata početkom 2024. godine, ali imena velikih sportista i drugih poznatih osoba bit će otkrivena za nekoliko mjeseci, dok će posljednji nosioci koji će zapaliti olimpijski plamen na dan otvaranja Ljetnih olimpijskih igara 2024. godine strogo čuvana tajna. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.