PARIZ

Veliki skandal na pomolu: Pretres sjedišta organizatora Olimpijskih igara

Francuska Agencija za borbu protiv korupcije izašla je na teren zbog sumnji na korupciju u ovom tijelu

Sjedište organizatora Olimpijskih igara u Parizu. AP

N. H.

20.6.2023

Sada već tradicionalno, niti jedno veliko sportsko takmičenje ne može proći bez sumnji na korupciju. U Parizu policija pretražuje sjedište organizatora Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine u sklopu istrage o sumnji na korupciju.

- Pariski organizacijski odbor je u svom saopćenju rekao da je u toku pretres ureda u predgrađu Sent Denis glavnog grada Francuske, te da „Pariz 2024. sarađuje s istražiteljima, kako bi se olakšala istraga" – prenosi Sky News.

Pretresi su povezan s dvije istrage koje prethodno nisu bile poznate javnosti i temelje se na informacijama koje je dostavila Agencija za borbu protiv korupcije. 

Jedna je istraga iz 2017. godine, zbog sumnje u finansijske malverzacije i favorizovanja te zabrinutosti oko jednog ugovora koje su ostvarili organizatori.

Tužilaštvo je objasnilo kako je druga istraga otvorena 2022. godine i to nakon revizije francuske Agencije za borbu protiv korupcije. 

Taj predmet je usmjeren na sumnju u sukob interesa i pojedinih aktivnosti u vezi s nekoliko ugovora sklopljenih između organizacijskog odbora i Solidea, kompanije zadužene za olimpijske objekte.

Podsjetimo, Olimpijske igre u Parizu održat će se od 26. jula do 11. augusta 2024. godine, dok su Paraolimpijske igre u istom gradu na rasporedu od 28. augusta do 6. septembra iste godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.