SARAJEVO

Obilježena 30. godišnjica od prijema Olimpijskog komiteta BiH u Svjetsku olimpijsku porodicu

Svečana akademija je okupila čelnike Evropskih olimpijskih komiteta, nacionalnih olimpijskih komiteta iz okruženja, veliki broj zaslužnih sportista

Obilježena 30. godišnjica. OK BiH

N. H.

23.9.2023

Povodom 30. godišnjice od prijema Olimpijskog komiteta BiH u Međunarodni olimpijski komitet, u Sarajevu je upriličena svečana akademija koja je okupila čelnike Evropskih olimpijskih komiteta, nacionalnih olimpijskih komiteta iz okruženja, veliki broj zaslužnih sportista, te predstavnika javnog i političkog života naše zemlje.

Predsjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, akademik prof. dr. Izet Rađo, obraćajući se prisutnima, podsjetio je na pređeni put dug tri decenije. Ovom svečanom prilikom najavio je da OK BiH pokreće kandidaturu za Youth Olympic Games (YOG). 

- Olimpijski komitet vjeruje u opredjeljenost institucija Bosne i Hercegovine da nas podrže u ovoj izuzetnoj ideji, uz našu zahvalnost i želju da svako večeras zadrži ovo uvjerenje u sebi i da to uvjerenje učvrsti u danima koji su pred nama - istakao je Rađo. 

Večeras su zvanice imale priliku pogledati kratki film o pređenom putu Olimpijskog komiteta, od samih začetaka do danas. O tome, kako Olimpijski komitet jedne male zemlje može napraviti velike korake.

Povodom ovog jubileja, ispred Ministarstva civilinih poslova Bosne i Hercegovine, obratila se ministrica dr sc. Dubravka Bošnjak. Uputila je toplo pismo i iskrene čestitke kroz koje je izrazila duboku zahvalnost OK BiH za sve što je uradio za sport u Bosni i Hercegovini.

Video porukom obratio se predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta, Thomas Bah, koji je naglasio da su, za ovih 30 godina, naši sportisti Bosnu i Hercegovinu čvrsto postavili na mapu svjetskog sporta.

Prisutnima se obratio i predsjednik Evropskih olimpijskih komiteta Spiros Kapralos, koji se osvrnuo na važnost EYOF-a 2019, koji je pokazao moć sporta za mir i jedinstvo, okupio mlade sportiste iz svih evropskih zemalja i omogućio im da po prvi put iskuse mnoge različite kulture. „Bosna i Hercegovina nam je pomogla da tu snažnu poruku prenesemo svijetu.“

U ime dosadašnjih predsjednika OK BiH, obratila se prof. dr Nađa Avdibašić - Vukadinović.

- Ovaj Olimpijski komitet može biti nadahnuće i stimulans institucijama države BiH, kako se može, kada se ima jasna vizija, bez ikakvih rezervnih varijanti, uraditi planirano i započeto u širim euroatlantskim integracijama, kao jednom od bitnih ključeva razrješenja, mnogih nejasnoća koje danas postoje u BiH društvu. Sa takvom vizijom ovaj Olimpijski komitet je kroz tri decenije razvijao i razvija energiju koja je, možda, ponekad i opadala, ali uvijek su nadolazila nova kreativna rješenja sa kojima se odgovaralo novim izazovima i novim postignućima - naglasila je Nađa Avdibašić - Vukadinović. 

Također, predsjednik Osnivačke skupštine OK BiH, Ahmed Karabegović je istakao zadovoljstvo činjenicom što je bio među sportskim radnicima koji su pokrenuli ideju formiranja krovne organizacije sporta u Bosni i Hercegovini i formirali Olimpijski komitet BiH.

- Sarajevo jedini grad na Balkanu čiji su građani imali čast dva puta dočekati olimpijski plamen. Broj prisutnih građana na svečanosti otvaranja EYOF-a, govori o tome da je olimpijski duh u ovom gradu i dalje prisutan, vjerujući da će generacije koje budu dolazile iza nas učiniti napor da Sarajevo još jednom bude organizator olimpijskih igara i njegovi građani i po treći put u svom gradu dočekaju olimpijski plamen - rekao je Karabegović u dirljivom govoru.

Povodom ovog jubileja, Olimpijski komitet je uručio Plakete zaslužnim pojedincima za doprinos razvoju sporta i olimpijskih vrijednosti.

Do sada je 55 Bosanaca i Hercegovovaca osvojilo 64 Olimpijske medalje. 

Večeras su bili prisutni: neponovljiva košarkašica Razija Mujanović i nogometaš Mirsad Baljić.

Uz naše olimpijce pridužuju se i osvajači prvih zlata za BiH, među kojima je bio prisutan bokser Almedin Fetahović i već pomenuta košarkašica Razija Mujanović. Njima su se ponosno pridružili, Lana Pudar, Elvedina Muzaferija, Hamza Alić, Nedžad Husić i Amel Tuka.

Naš najbolji atletičar, olimpijac Amel Tuka se prigodnim govorom zahvalio Olimpijskom komitetu za svu, bezrezervnu podršku sportistima u Bosni i Hercegovini, te je istakao da se sportisti moraju izboriti za sistemsko rješenje, za zakon koji će na državnom nivou riješiti pitanje finansiranja reprezentativnog sporta i svih naših reprezentacija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.