U ZATVORU OD 2014. GODINE

Oskar Pistorius u petak ponovo na sudu: Nova šansa za uvjetno puštanje na slobodu

Pistorius, svjetski poznati sportista s dvostrukom amputacijom, u zatvoru je zbog ubistva djevojke Riv Stinkamp

Oskar Pistorius. AP

H. J. I.

21.11.2023

Oskar Pistorius (Oscar), južnoafrički paraolimpijac, dobit će drugu šansu za uslovnu slobodu na saslušanju koje je zakazano za petak nakon što je u martu greškom zaključeno da je nema uslove za prijevremeno puštanje iz zatvora.

Južnoafričke vlasti su u saopćenju navole da će komisija za uslovni otpust ove sedmice ponovo razmotriti slučaj bivšeg olimpijskog trkača i odlučiti "da li je zatvorenik podoban ili ne za društvenu integraciju".

U zatvoru zbog ubistva djevojke

Pistorius, svjetski poznati sportista s dvostrukom amputacijom, koji je rušio barijere takmičeći se koristeći proteze za trčanje načinjene od karbonskih vlakana a Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, u zatvoru je od kraja 2014. godine zbog ubistva djevojke Riv Stinkamp (Reeve Steenkamp). Prvobitno je osuđen za kažnjivo ubistvo, djelo koje se može uporediti s ubistvom iz nehata, nakon što je više puta pucao kroz zatvorena vrata toaleta u njegovoj kući u Pretoriji na Valentinovo 2013. godine. Presuda je proširena na ubistvo te je na kraju osuđen na 13 godina i pet mjeseci zatvora nakon niza žalbi tužilaca. Teški prestupnici u Južnoj Africi moraju odslužiti najmanje polovinu kazne prije nego steknu pravo na uslovni otpust.

Pistoriusov slučaj i njegovo pravo na uslovnu slobodu zakomplikovani su žalbama tužioca, koji su prvo osporili njegovu presudu za ubistvu, a potom i kaznu od šest godina zatvora, koju su nazvali šokantno blagom.

Sud napravio grešku

Međutim, sud je napravio grešku ne računajući još jedan period koji je Pistorius odlužio u zatvoru dok je trajala žalba na njegovu kaznu, što znači da je zapravo imao pravo na uslovni otpust u martu, kada mu je na prvom ročištu rečeno da će steći uslove tek u avgustu 2024. godine.

Za Pistoriusa nema garancija da će na novom ročištu biti oslobođen. Odbor za uslovni otpust uzima u obzir niz faktora uključujući njegovo ponašanje i disciplinski dosije u zatvoru, njegovo mentalno zdravlje i vjerovatnoću da će počiniti još jedan zločin.

On bi mogao biti pušten na potpunu uslovnu slobodu ili na dnevnu uslovnu slobodu prema kojoj bi živio i radio u zajednici, no u zatvor bi se morao vraćati noću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.