SELEKTOR "ZMAJEVA"

Smajlagić najavio Evropsko prvenstvo i otkrio najveći problem rukometaša BiH

Naša igra nije bila bajna na Yellow cupu, ali to nam nije ni bio cilj, već smo se fokusirali na utakmicu protiv Švedske, poručio je Smajlagić

Smajlagić: Energetski smo u deficitu. RS BiH

E. Ć.

9.1.2024

Selektor rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Irfan Smajlagić za zvaničnu stranicu RS BiH najavio je nastup na Evropskom prvenstvu.

Smajlagić se dotakao i lošeg nastupa bh. rukometaša na Yellow cupu, pripremnom turniru odigranom u Švicarskoj.

Spisak još otvoren

- Konačni spisak je još otvoren i diktiraju ga mnoge okolnosti od povreda i bolesti igrača. Svaki igrač koji je bio u jednom dijelu priprema, može se računati na njega - rekao je Smajlagić.

Potom je otkrio najveći problem naše reprezentacije.

- Mislim da smo u Sarajevu imali prenaporan mikro-ciklus za pojedine igrače. Međutim, da bi se napunuli energijom i da bi mogli parirati u ove tri utakmice na EP-u, morali smo podići taj intenzitet rada. 

Yellow cup je pokazao da smo energetski u deficitu i da moramo praviti što veći broj rotacija kako bi izdržali ritam koji zahtjeva Evropsko prvenstvo - naveo je Smajlagić.

Podići nivo igre

Naglašava kako očekuje mnogo bolji nastup rukometaša na Evropskom prvenstvu.

- Mislim da smo se u prethodna dva-tri dana regenirisali i da će biti puno bolje na početku turnira. 

Naša igra nije bila bajna na turniru, ali to nam nije ni bio cilj, već smo se fokusirali na utakmicu protiv Švedske - poručio je Irfan Smajlagić za zvaničnu stranicu Rukometnog saveza BiH i dodao da će susret protiv Švedske u svakom smislu biti pravi test za našu reprezentaciju, te da moramo nivo igre držati više od 30-40 minuta koliko smo uspijevali do sada.

Podsjetimo, rukometno Evropsko prvenstvo počinje sutra utakmicom Francuske i Sjeverne Makedonije (18:00).

Naša selekcija je smještena u grupu E koja će se igrati u Manhajmu, a prvi meč "Zmajevi" igraju u četvrtak, 11. januara, protiv selekcije Švedske.

Potom će dva dana kasnije odmjeriti snage s Nizozemskom, a 15. je na rasporedu duel s Gruzijom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.