RUKOMET

Legendarni Enid Tahirović za "Avaz" uoči Eura: Pet je favorita, BiH može do historijske pobjede

Smatram da moramo pobijediti Gruziju. Reprezentacija je podmlađena, treba istrpjeti određeni period, smatra Tahirović

Tahirović: Vjeruje u dobar nastup na Euru. Facebook

10.1.2024

Odbrojavanju je došao kraj, danas počinje rukometno Evropsko prvenstvo u Njemačkoj koje će se igrati od 10. do 28. januara. Prvu utakmicu večeras će odigrati Francuska i Sjeverna Makedonija (18:00), a na prvenstvu Starog kontinenta treći put uzastopno nastupit će i reprezentacija Bosne i Hercegovine.

O šansama, očekivanjima, ali i favoritima razgovarali smo sa živom legendom bh. rukometa Enidom Tahirovićem. Naša reprezentacija prvenstvo dočekuje nakon nastupa na Yellow cupu, pripremnom turniru u Švicarskoj gdje su ostvarena tri poraza iz isto toliko utakmica.

Nije opravdanje

- Sigurno da na tom turniru nije bilo onako kako smo svi očekivali, ni rezultatski, ni igrom. Nismo odigrali dobro, ali šta je tu je, to je što momentalno imamo na raspolaganju. Naravno da nam se ti porazi nisu svidjeli, ali dolazi nam Evropsko prvenstvo koje moramo odigrati. Treba naglasiti da utakmice Yellow cupa nisu bile, iako to nije opravdanje, ali nadam se da će utisak i igra biti bolji na Euru i da možemo do prve pobjede u historiji – rekao je Tahirović za „Dnevni avaz“.

Kao i obično Tahirović je bio otvoren i iskren. Pitali smo ga da li smatra da selektor Irfan Smajlagić i rukometaši nisu otkrili sve karte na Yellow cupu i da mogu mnogo bolje odigrati na Euru.

- Teško je o tome pričati. Sigurno je i njima bio cilj ostvariti što bolji rezultat i s drugačijom atmosferom otići na Euro. Reprezentacija je podmlađena, od te stare generacije ostali su samo braća Burić, Terzić i Panić. Dolaze mladi, mnogo je igrača iz Premijer lige BiH. Nekad mi, Bosanci i Hercegovci, imamo velika očekivanja, precjenjujemo se nekada – kazao je Tahirović.

Rukometaši prvi meč igraju 11. januara. RS BiH

Naglasio je kako BiH nije više ona reprezentacija od pet-šest godina, te da treba sačekati izvjesni period da igrači u trenutnom rosteru stasaju.

- Moramo sačekati izvjesni period da ovi igrači stasaju, da dobiju iskustvo igranja za reprezentaciju i s jakim protivnicima. To je period koji moramo istrpjeti. Bitno je da se kvalifikujemo na prvenstvo bez obzira na rezultat. Moramo iskoristiti ovo prvenstvo zbog prilike da budemo žrijebani iz 3. šešira i da dobijemo lošije rangiranu ekipu, kao što je to sada bio slučaj s Gruzijom – naglasio je Enid.

Apsolutni favorit

Rukometni „Zmajevi“ su u grupi E zajedno sa selekcijama Švedske, Nizozemske i Gruzije. Prvu utakmicu bh. tim igra 11. januara protiv Švedske, dva dana poslije će odmjeriti snage s Nizozemskom, a 15. je na rasporedu duel protiv Gruzije.

- Švedska je apsolutni favorit za prvo mjesto. Nizozemska je reprezentacija koja je u usponu i koja je ispred nas rezultatima, bez obzira što dolazi bez najboljeg igrača (op. a Keja Smitsa). I tu je Gruzija koju, prema mom mišljenju, ne da trebamo, nego da moramo pobijediti – istakao je Tahirović.

Govoreći o favoritima za osvajanje titule evropskog prvaka, proslavljeni Tahirović izdvojio nam je pet kandidata.

- To se u posljednje vrijeme svodi na iste - Danska, Švedska, Norveška, Španija i Francuska. Mislim da će se između tih reprezentacija tražiti osvajač prvenstva. Ne vjerujem da neko može iznenaditi. Njemačka, bez obzira što je domaćin, trenutno ne posjeduje kvalitet da pomrsi račune favoritima – ocijenio je Tahirović.

Hrvati iz sjene

Na Evropskom prvenstvu će, osim BiH, nastupiti još pet reprezentacija iz bivše Jugoslavije. To su Crna Gora, Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Slovenija i Srbija. Zanimalo nas je ko bi mogao ostvariti najbolji rezultat.

- Nekako se to svodi na najbolji plasman. Najčešće to budu Hrvati, pa Slovenci, pa Srbija koji bi mogli napraviti nešto više od Crne Gore i Sjeverne Makedonije. Hrvatska je možda potajni favorit za osvajanje neke medalje, ali uz njihovu fanatičnu igru. Međutim, iako bi mi voljeli da Hrvati osvoje medalju, takva je situacija u evropskom rukometu da su glavni favoriti Danska, Švedska, Norveška, Španija i Francuska.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.