"YOG GANGWON 2024"

Predstavljen tim BiH za Olimpijske igre mladih

Takmičarski dio tima, koji čini šest sportista, nastupat će u biatlonu, skijaškom trčanju i alpskom skijanju, a predstavljen je u prostorijama OKBiH

Sa današnjeg predstavljanja takmičara. OK BiH

E. Ć.

11.1.2024

U prostorijama Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine predstavljen je BiH tim koji će od 19. januara do 1. februara 2024. godine predstavljati Bosnu i Hercegovinu na četvrtim Olimpijskim igrama za mlade “YOG Gangwon 2024”, na kojim učestvuju mladi sportisti iz cijelog svijeta uzrasta do 18 godina.

Šest takmičara

Takmičarski dio tima čini šest sportista koji će nastupati u biatlonu, skijaškom trčanju i alpskom skijanju: Srđan Lalović, biatlon, Boris Stanojević, biatlon i skijaško trčanje, Teodora Delipara, skijaško trčanje, Melika Jažić, skijaško trčanje, Ina Likić, alpsko skijanje i Noah Miljković, alpsko skijanje.

Svečana ceremonija otvaranja će se održati 19. januara sa početkom u 20 sati prema lokalnom vremenu, odnosno u 12:00 sati prema srednjoevropskom vremenu. 

Zastavu Bosne i Hercegovine na ceremoniji otvaranja će nositi Ina Likić i Boris Stanojević.

- Bh. tim su pozdravili čelnici OKBiH, predsjednik akad. prof. dr Izet Rađo, potpredsjednici Marijan Kvesić i prof. dr Milanko Mučibabić, te generalni sekretar doc. dr Said Fazlagić, koji su ovom prilikom poželili sreću i dobre rezultate našem timu. 

Predsjednik OKBiH je naglasio da je YOG svojevrsna prekretnica i odličan uvod za juniore na putu ka Zimskim olimpijskim igrama. Također je podsjetio prisutne da Olimpijski komitet BiH vodi kampanju za kandidaturu domaćinstva budućih zimskih izdanja Olimpijskih igara mladih koje će treći put vratiti Olimpijski plamen u Bosnu i Hercegovinu - saopćeno je iz Olimpijskog komiteta BiH.

Bili domaćin ZOI

Čak 1.900 mladih sportista svijeta nadmetat će se u 15 sportova na programu Igara: alpsko skijanje, skijaško trčanje, skijanje slobodnim stilom, nordijska kombinacija, skijaški skokovi, snowboard, sankanje, biatlon, bob, skeleton, hokej na ledu, umjetničko klizanje, brzo klizanje, brzo klizanje na kratke staze i karling.

Južnokorejanska oblast Gangvon je 2018. godine bila domaćin Zimskih olimpijskih igara “PyeongChang 2018”, a ovogodišnje takmičenje je prvi zimski YOG koji će se održati u Aziji koristeći kapacitete i borilišta koja su nasljeđe Zimskih olimpijskih igara.

Tim će na Igrama pratiti treneri Bojan Minić (biatlon), Stefan Anić (skijaško trčanje), Senad Kazazović (alpsko skijanje), te šef misije Lana Grgić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.