LEGENDARNI RUKOMETAŠ

Petar Kapisoda za "Avaz": Tri su izrazita favorita za osvajanje Eura, BiH može pobijediti Gruziju

Ovo je već šesto učešće zaredom na prvenstvu Evrope što je za Crnu Goru podvig obzirom da se radi o maloj zemlji s malom bazom, rekao je Kapisoda

Kapisoda: Drago mi je što je BiH na prvenstvu. Rukometni savez Crne Gore

14.1.2024

Evropsko rukometno prvenstvo u Njemačkoj je već na startu ponudilo mnogo uzbuđenja.

Ispisana je historija, jer smo imali najposjećeniji meč svih vremena - Njemačka protiv Švicarske (27:14) koji je gledalo čak 53.568 gledalaca. I Farski Otoci su došli do prvog boda. 

O prvenstvu i očekivanjima razgovarali smo s legendarnim rukometašem, a sada predsjednikom Rukometnog saveza Crne Gore Petrom Kapisodom.

Kapisodu ne treba mnogo predstavljati. U igračkoj karijeri je nastupao za veliki broj klubova - Lovćen, Crvenka, Partizan, Crvena zvezda, Zagreb..., a u BiH ga najviše pamte po nastupima za sarajevsku Bosnu. Bio je i kapiten "Studenata" čiji je dres nosio šest godina.

Sada je u nešto drugačijoj ulozi - predsjednika Rukometnog saveza Crne Gore.

Inače, Crna Gora igra svoje šesto uzastopno Evropsko prvenstvo, a na prošlom je bila apsolutni hit kada je izborila plasman u drugu rundu izbacivši Sloveniju i Sjevernu Makedoniju, a onda je pobijedila i Hrvatsku.

Veliki podvig

- Ovo je već šesto učešće zaredom na prvenstvu Evrope što je za nas podvig obzirom da se radi o maloj zemlji s malom bazom. Prema svemu ostalom, kada se poredimo sa velikim silama, potvrđuje činjenicu da je ovo veliki podvig - rekao je Kapisoda za "Dnevni avaz".

Selekcija Crne Gore je u grupi sa Srbijom, Islandom i Mađarskom. U prvom susretu je izgubila od Mađarske sa 26:24, a večeras od 18:00 sati igra protiv Islanđana. 

Međutim, da je mogao birati, Kapisoda kaže da ne bi mogao odabrati bolju grupu jer su sve teške.

- Pretpostavljam da je Island izrazitiji favorit u našoj grupi, što ne mora da bude pravilo - rekao je Kapisoda. 

Sa utakmice Crne Gore i Mađarske. EHF

Ponovio je očekivanja prije početka turnira da se Crna Gora sa Mađarskom i Srbijom bori za 2. mjesto. Srbija je remizirala u prvom kolu sa Islanđanima (27:27).

Rukomet na ovim prostorima

Inače, na ovom prvenstvu je mnogo zemalja sa prostora bivše Jugoslavije - BiH, Crna Gora, Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Slovenija i Srbija.

- Pa zbog rejtinga pretpostavljam da najdalje može da doguraju Hrvatska i Slovenija. Ali to ne mora ništa da znači. Mi smo ih na prošlom prvenstvu sve pobijedili, što je malo ko očekivao od nas.

Bilo bi dobro da nešto slično napravimo i ovaj put. Spomenuli smo da je mnogo "ex-yu" zemalja na prvenstvu što dovoljno govori o kvaliteti rukometa koji se igra na prostoru bivše Jugoslavije.

Posebno me raduje činjenica da se BiH našla na prvenstvu sa mojim bivšim trenerom Pipetom (op.a. Irfan Smajlagić), kojeg jako cijenim i volim i svu sreću želim ekipi BiH - istakao je Kapisoda i naveo kako imamo šanse protiv Gruzije.

U prethodnom razgovoru Kapisoda je za "Dnevni avaz" rekao kako mu je Mirsad Terzić brat kojeg mu je rukomet dao.

- Igra 22. godinu u reprezentaciji i to je jedan nevjerovatan i rijedak uspjeh. To samo govori o kakvom se profesionalcu radi. Želim mu svu sreću - naglasio je Kapisoda.

Najveće iznenađenje

Kapisoda je bio neprikosnoven na poziciji lijevog krila, a šest godina je bio miljenik navijača sarajevske Bosne koji ga se i danas rado sjete. Pitali smo ga ko su mu najveći favoriti za evropsku krunu.

Petar Kapisoda u dresu sarajevske Bosne. Facebook

- Treba ih tražiti među nosiocima titula, dakle Švedska, Francuska i Danska su izraziti favoriti. Tu je još nekoliko reprezentacija koje im mogu pomrsiti račune.

Ali svakako radi se o prvenstvu koji obiluje kvalitetom. Neke od ekipa, koliko mogu da vidim, su tu u nikad jačim sastavima i bit će zanimljivo gledati ko će sve dogurati do kraja - ocijenio je Kapisoda.

Zanimalo nas je i ko bi mogao biti najveće iznenađenje turnira.

- Moja Crna Gora je to bila prošlo prvenstvo. Teško je prognozirati, ali iskustvo mi govori da svako prvenstvo neko zablista i bit će interesantno vidjeti ko bi to mogao biti ovog puta - poručio je Petar Kapisoda u razgovoru za "Dnevni avaz".

Podsjetimo, Crna Gora večeras igra protiv Islanda od 18:00 sati, a od 20:30 je na rasporedu drugi meč grupe C između Srbije i Mađarske.

Što se tiče reprezentacije Bosne i Hercegovine, ona će sutra protiv Gruzije (18:00) tražiti prvu, historijsku pobjedu na Evropskim prvenstvima.

Standings provided by Sofascore
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.