EVROPSKO PRVENSTVO

Austrija iznenadila Hrvatsku i u dramatičnoj utakmici izvukla veliki bod

Imala je Hrvatska posljednji napad ali ga nije iskoristio Cindrić

Detalj s večerašnje utakmice. Uwe Anspach/DPA/PIXSELL

E. Ć.

14.1.2024

Rukometna reprezentacija Hrvatske remizirala je s Austrijom u neizvjesnoj utakmici 2. kola Evropskog prvenstva rezultatom 28:28 (14:12).

Nakon odličnog otvaranja Hrvatske, uslijedio je odgovor Austrijanaca koji su polako topili prednost. Imala je Hrvatska 5:1, ali je Austrija sredinom prvog dijela napravila seriju od 3:0 i došla do izjednačenja (9:9).

Hrvatska je imala +2 (14:12) na odmoru. Dobro je otvorila poluvrijeme odbranom golmana Mateja Mandića i golom Luke Lovre Klarice, ali su Austrijanci potom napravili seriju 3:0 i izjednačili na 15:15. Imala je Austrija u dva navrata i prednost.

U periodu od 42. do 46. minute Hrvati prave seriju 3:0 i preokreću rezultat. Međutim, tu nije bio kraj. Austrija je u posljednje četiri minute kreirala seriju i došla do izjednačenja.

Hrvatska je imala posljednji napad, ali Luka Cindrić ga nije uspio pretvoriti u gol.

Prvo ime utakmice bio je Nikola Bilik (Bylik) sa sedam golova. Kod Austrijanaca je odličan bio još iskusni Robert Veber (Weber) sa šest pogodaka, dok je Konstantin Moestl upisao sedam intervencija.

Na drugoj strani najbolji su bili Mario Šoštarić sa šest i Veron Načinović sa pet golova, a golman Matej Mandić imao je deset odbrana.

Hrvatska sada ima tri boda, kao i Austrija, te će odluka o prolasku dalje pasti u posljednjem kolu.

Hrvati će igrati protiv Rumunije, dok će Austrija na megdan Španiji.

Standings provided by Sofascore
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.